SHARES

Un gând despre influenceri și influențați – Cum ar putea exista mai mult conținut de calitate

Mădălina Gănescu
- 8 ian. 2019 în Online

Înainte de a ne dedica 100% proiectului de tehnologie Noobz.ro în iunie 2018, atât eu, cât și Cristian lucram în agenții de digital ca Marketing Manager, respectiv Digital Project Manager. Ne-ar fi plăcut să împărtășim mai mult din experiența noastră în domeniu până acum, dar calendarul editorial ne-a dat peste cap planurile.

În schimb, în 2019 ne-am propus să vorbim mai des despre tendințe în universul online și să vă ajutăm, din când în când, să înțelegeți mai bine ce tipuri de influenceri online e recomandat să urmăriți, astfel încât să luați cele mai bune decizii când vine vorba nu doar de tehnologie, ci de orice domeniu.

O să încep prin a vorbi despe Influencer Marketing. Nu este un concept nou pe piață, dar în ultima vreme specialiștii de marketing au realizat cât de puternic a devenit, îndeosebi ca o alternativă la publicitatea tradițională, care uneori se poate dovedi scumpă și ineficientă.

Și, să recunoaștem, nimănui nu-i place să fie bombardat cu reclame și mesaje cu scop publicitar în fiecare zi.

Un influencer este o persoană care are puterea să influențeze percepțiile celorlalți și să îi determine să facă ceva diferit. Cu alte cuvinte, influencerii sunt acele persoane care ajută alte persoane să cumpere de la tine.

Dar, te-ai putea întreba, cum reușesc ei să facă acest lucru?

În principiu, influencerii trebuie să respecte 3 elemente cheie cunoscute între specialiștii de marketing sub termenii reach, credibilitate contextuală și arta de a vinde. Cu cât un influencer are parametrii mai mari în aceste 3 direcții, cu atât potențialul lui de a crea conversie este mai ridicat.

Reach-ul se referă la capacitatea de a livra un mesaj unui număr cât mai mare de persoane. Iar aici ne putem referi la publicații online, vedete TV, vedete pe Instagram, pe YouTube și, de ce nu, specialiști în diferite domenii.

Desigur, reach-ul este important, dar nu este suficient. Există influenceri care nu îndeplinesc criteriul cu privire la reach ridicat, dar pe de altă parte sunt mult mai credibili în fața publicului lor și stăpânesc perfect arta de a vinde. Acestor persoane le spunem simplu micro-influnceri.

Credibilitatea contextuală reprezintă nivelul de încredere și autoritatea oferită de public pe baza cunoștințelor și expertizei influencerului pe un anumit subiect.

Spre exemplu, credibilitatea contextuală în cazul nostru este oferită de voi, cei care ne urmăriți zi de zi pe Noobz.ro și interacționați cu noi pe subiecte importante din tehnologie, fie că vorbim despre smartphone-uri, smart home, scaune de gaming sau routere wireless.

Arta de a vinde îi oferă influencerului capacitatea să înțeleagă și să adopte un anumit punct de vedere. Dacă influencerul pe care îl urmărești te poate determina să cumperi un produs sau un serviciu doar prin argumentele pe care le aduce și prin carisma sa, înseamnă că stăpânește arta de a vinde.

Încă un exemplu din experiența noastră de influenceri în tehnologie este cel legat de periuțele electrice Oral-B.

Nu am încheiat un parteneriat pe buget cu Oral-B pentru a promova periuțele, dar pentru că am primit cadou la un eveniment al brandului două periuțe de dinți de ultimă generație, am avut posibilitatea să le testăm, să realizăm articole și videoclipuri, să vă explicăm beneficiile acestora și să venim cu un mesaj clar care să inspire încredere.

Astfel, dacă ne uităm pe cifrele de conversie realizate prin conținutul creat pe Noobz.ro (8 periuțe electrice și 2 irigatoare bucale cumpărate prin link de affiliate marketing în ultimele 2 luni de zile), observăm că mulți dintre voi ați avut încredere în experiența noastră în ceea ce privește periajul dentar și că ați avut răbdare să vă documentați în medie 5 minute din articolele scrise de noi, înainte de a merge să puneți în coșul de cumpărături produsul.

Asta nu înseamnă că noi ne-am îmbogățit financiar, pentru că procentul din vânzări vă asigur că este unul destul de mic, dar cu certitudinea ne-am îmbogățit din punct de vedere al credibilității contextuale și a artei de a vinde.

Ne dorim să realizăm în continuare conținut de calitate, care să vă ajute să faceți cele mai inspirate achiziții.

Pentru a face asta, în calitate de influenceri în tehnologie, avem nevoie de 2 lucruri esențiale:

– ca voi să interacționați în continuare cu noi atât pe site, cât și pe canalul de YouTube, să ne spuneți ce doriți să testăm și despre ce aveți nevoie să vă vorbim;

– ca agențiile de publicitate și brandurile din tehnologie să ne ofere suportul necesar pentru a vă oferi toate informațiile de care aveți nevoie pentru a le alege produsele.

Pe sprijinul vostru ne bazăm la Noobz de peste 7 ani și sperăm să avem pe zi ce trece o comunitate din tehnologie consolidată în jurul unor țeluri comune. Am primit de la voi atât feedback pozitiv, cât și negativ, iar asta ne-a ajutat să perfecționăm modul în care realizăm conținutul despre tehnologie.

În schimb, la relația cu agențiile de publicitate și cu unele branduri mai avem de lucrat. Unii clienți își schimbă agenția de publicitate de la an la an și nu comunică acest lucru, unele agenții au o agendă cu jurnaliști/blogger/influenceri neactualizată de ani de zile, iar atunci când nu ai în echipă un om dedicat pe relația cu brandurile și agențiile, trebuie să găsești o soluție prin care să ții pasul cu schimbările.

Noi suntem vocea voastră, a celor peste 2000 de oameni care ne urmăriți zilnic, iar datoria noastră este să transmitem brandurilor mesajele voastre și vouă mesajele brandurilor.

Este destul de costisitor să creezi conținut de calitate, să aloci timp testărilor de produse și servicii și în final să ai posibilitatea să livrezi totul într-un format gratuit, fie că o faci pe un website sau pe o platformă de socializare precum Facebook, Instagram sau YouTube.

Pentru unii ar putea părea floare la ureche să scrii un articol documentat sau să realizezi un review video, dar după cum spunea și Piccasso când a pictat o femeie care l-a abordat pe străzile din Paris să îi facă un portret: ”Nu a durat 3 minute să fac un portret, ci o întreagă viață!”.

Cu alte cuvinte, pentru ca fiecare dintre noi să avem posibilitatea să ne documentăm gratuit de pe o platformă, indiferent de forma ei, ne bazăm pe timpul investit și experiența acumulată de specialiștii în domeniu, ca de altfel și pe resursele financiare pe care aceștia le pun la bătaie (din fonduri proprii sau pe baza unui buget venit de la agenția de publicitate sau brand).

Era nevoie de multă vreme în piață de o platformă de Influencer Marketing

Platforma regională de marketing 2Performant a lansat în decembrie 2018 secțiunea de Influencer Marketing, un marketplace cu influenceri din diferite domenii din care agențiile de publicitate și brandurile își pot alege cu cine să lucreze pe diferite campanii.

Cum spune CEO-ul 2Performant, Dorin Boerescu: ”Cred că acesta ar trebui să fie rolul tehnologiei, în general – să catalizeze creșterea rapidă a unor industrii bazate pe creativitate și libertate profesională.”

Lucram deja de ceva ani în sistem affiliate marketing 2Performant cu unele branduri din România, dar pentru că am simțit că aveți nevoie de experiențe mult mai personale din care să vă documentați, nu am aprofundat platforma și am inserat destul de rar link-uri către produse și servicii listate de diferite branduri pe site-urile lor de business.

În schimb, când am aflat de noua funcție a platformei, cea de Influencer Marketing, care intermediază relația dintre influencer și agenție/brand, cu scopul de a crea mult mai simplu și rapid conținutul de calitate de care aveți nevoie, am documentat un pic mai mult subiectul și am decis să ne alăturăm celor peste 100 de influenceri, vedete ale internetului precum Noaptea Târziu, Tequila, Nicole Cherry, Andreea Bălan sau publicații online precum Libertatea.ro și Wall-Street.ro.

Pentru că echipa Noobz.ro este formată în acest moment doar din două persoane: eu și Cristian, faptul că există o platformă de Influencer Marketing care să ne faciliteze relația cu agențiile de publicitate și brandurile este foarte util și ne ajută să economisim timp, pe care să îl investim ulterior în mai mult conținut de calitate pentru publicul care ne urmărește.

Pentru agențiile de publicitate și branduri e un mare plus, de asemenea, pentru că au parte de transparență în alegerea colaboratorilor, pot administra campaniile de promovare mult mai ușor, fac o singură plată și întocmesc un singur contract indiferent de colaboratori.

Și, să fim sinceri unii cu alții – nu ne-am născut toți experți contabili sau juriști, să redactăm non-stop contracte și să emitem facturi. Cel puțin, dacă ești creator de conținut, cu certitudine ai vrea să fugi mâncând pământ de această activitate și să te refugiezi în munca ta pe platformele online.

Încă un motiv pentru care sunt de părere că era necesar un astfel de marketplace cu influenceri, în care să fie listați cât mai mulți influenceri (de preferat ar fi fost să îi vedem pe toți), este acela că agențiile de publicitate și brandurile au posibilitatea să întocmească în câteva minute un raport simplu, rapid și transparent cu privire la influenceri în funcție de nișă.

Acest lucru le asigură o privire de ansamblu pe nișa lor și îi ajută să caute printre sute de influenceri, după care să creeze oricâte campanii doresc, asta cu un singur contract cu 2Performant și mai puține procese de plată.

Spuneam mai sus de reach, credibilitate contextuală și arta de a vinde. Ei bine, atunci când ai acces la o bază de date transparentă cu influenceri și ai o privire de ansamblu cu privire la cifrele pe care le livrează, ca agenție sau brand îți este mult mai simplu să pui la cale o campanie.

Este esențial să cunoști influencerul și publicul căruia acesta i se adresează. Spre exemplu, e greșit să vii la un site de tehnologie cum este Noobz.ro să propui o campanie prin care să fie promovată vânzarea de carte sau scaune de birou de lux.

În schimb, ești foarte inspirat dacă vii cu o propunere prin care să fie testate și promovate scaune de gaming, tablă inteligentă, eBook-uri, smartphone-uri, căști wireless, laptopuri, produse profesionale de îngrijire acasă high-end și cam tot ce e legat de tehnologie.

Desigur, dacă vine totuși o propunere de colaborare mai neinspirată, la fel de mult greșim și noi dacă o acceptăm. De accea, prin 2Performant Influencer Marketing, agențiile și brandurile ne pot propune să testăm produse și să scriem sau să realizăm video despre ele, iar după ce analizăm, le putem da curs sau le putem respinge. Iar asta se realizează foarte simplu printr-un schimb de mesaje pe platformă (mesaje ce vin și pe email-ul personal).

Cei interesați să utilizeze platforma trebuie să știe că este disponibilă deja în format BETA (ceea ce înseamnă că în timp mai puteam vedea îmbunătățiri și modificări, iar feedback-ul fiecăruia dintre noi va fi cu siguranță util).

Secțiunea Influencer Marketing se împarte în 5 subsecțiuni: Toate campanii, Lista de influenceri, Proiecte Speciale, Specialiști și Colaborările mele.

Dacă sunteți și voi interesați, vă puteți revendica conturile de influencer, agenție sau brand accesând acest link. Noi am primit confirmarea în 24 de ore, după care am furnizat toate datele necesare pentru a fi creat contul de infuencer.

Și, hei, dacă vă faceți cont, găsiți și Noobz listat acolo. Cine știe cum se naște o colaborare frumoasă pe tehnologie cu noi.

Cu toții avem influencerii noștri preferați

Chiar dacă noi suntem influenceri din tehnologie, la rândul nostru suntem influențați de alți influenceri, din varii domenii, când achiziționăm produse și servicii noi în viețile noastre.

Spre exemplu, influencerul meu preferat din România când vine vorba de gătit este JamilaCuisine. De la ea am învățat să fac tiramisu, papanași, crochete de cașcaval, cheesecake și multe alte preparate delicioase.

Când ne-am achiziționat mașina Suzuki Vitara, Radu Dumitru ne-a ajutat să aflăm multe detalii pe care la un singur test drive de 10 minute nu le-ai putea observa.

Dacă vrem să descoperim destinații noi de vacanță, în țară sau în străinătate, ne lăsăm influențați de Marian și Georgiana, prin vlogurile lor pline de savoare, distracție și adrenalină. Așa am ajuns să ne dăm recent cu bobul pe șine la SkiGyimes, spre exemplu.

Desigur, sunt mulți influenceri pe care îi urmărim și din străinătate, iar voi cu siguranță aveți o listă întocmită. Recomandarea mea este să interacționați mereu cu influencerii preferați și să lăsați feedback-ul vostru la conținutul pe care îl creează, pentru că acest lucru asigură existența articolelor text/foto/video de calitate pe internet.

Sper că v-au fost utile informațiile pe care le-am dezbătut în acest articol despre Influencer Marketing și relația dintre influenceri, agenții și branduri. Nu uitați să dați un play și la videoclipul de mai sus – e un demo de 2 min 30 sec despre cât de simplu funcționează 2Performant Influencer Marketing.

Așteptăm să ne scrieți în comentarii întrebări din marketing și project management, dacă aveți. Anul acesta chiar ne-am propus să vă ajutăm să înțelegeți mai bine cum funcționează online-ul și cât de simple ar fi lucrurile dacă am recurge la instrumentele necesare de lucru.

Apropo, nu uitați că și voi sunteți la rândul vostru influenceri sau micro-influenceri. Într-o anumită măsură, sunt persoane în jurul vostru care țin cont de experiența pe care o aveți într-un anumit domeniu și iau decizii importante în baza ei.

Nu uitați să ne urmăriți și pe Facebook, Instagram și YouTube Noobz. Iar dacă vreți să mutăm conversațiile pe email, așteptăm să ne scrieți în continuare la madalina@noobz.ro și cristian@noobz.ro.

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
COMENTARII

Comentarii

comentarii

 
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!