More

  Cum am ajuns să fiu victima unui crypto scammer

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Cum am ajuns să fiu victima unui crypto scammer. Asta este cu siguranța ceva nou, dar, omul cât trăiește învață. Motivul pentru care fac publică experiența este pentru că după puțină cercetare se pare că acest fenomen este în creștere, iar numărul victimelor pare să se înmulțească. În speranța că cele detaiate mai jos ajută, iată:

  Cum am ajuns să fiu victima unui crypto scammer

  Ca orice om care caută să cunoască alți oameni am intrat pe Tinder. Până acum pot spune cu certitudine că am cunoscut doar oameni interesanți și foarte cumsecade pe Tinder. Nu am avut nicio experiență din acelea care mai circulă, „întâlnire de coșmar”. Acum nu voi pune toti bărbații în aceeași oala în baza acestei experiențe.

  Crypto Scammer pe Tinder

  Ei bine, să continuăm… una din compatibilități a ieșit în evidenta. Ceva părea suspect de la început, dar am pus-o pe seama faptului că nu am mai socializat de ceva timp pe Tinder. Bărbatul, pe numele sau M. sau Matthew – care cel mai probabil este de origine chineză sau taiwaneză (și nu nu sunt rasistă, ci doar interacțiunea indică spre o clasificare asiatică) – s-a dat drept britanic, recent mutat în Romania după o relație eșuată. Investitor și om de afaceri, după spusele lui, își caută jumătatea perfectă. Bla Bla-uri pe care le mai auzisem si în trecut. Dar hei…cu toții merităm o șansă, am zis eu. Pe lângă asta, profilul său aparea verificat pe Tinder.

  Primul semnal de alarmă

  Primul semnal de alarmă a fost viteza cu care a declarat ca si-a găsit jumătatea în mine. M-a amuzat teribil afirmația și am zis ca este cel mai probabil o gluma și am continuat conversația. În doar cateva zile M. a început să pună presiune, printre numeroasele subiecte pe care le parcurgeam, spunând ca vrea să mă învețe să investesc în Crypto. Am ignorat solicitările, declarându-mă neinteresată de un domeniu pe care nu îl înțeleg.

  Al doilea semnal de alarmă

  Al doilea semnal de alarmă a venit după alte cateva zile când M. a reluat discuția spunând ca vrea doar să mă învețe să fac bani. Din nou, m-am declarat neinteresată.

  Trebuie să adaug faptul ca în tot acest timp, în cadrul conversațiilor noastre, M. s-a prezentat a fi bărbatul perfect. Stabil financiar, cu planuri concrete de viitor.

  Nu sunt o persoana care să se atașeze rapid și de cele mai multe ori nu iau în calcul promisiuni ale unor oameni pe care nu ii cunosc. În același timp trebuie să recunosc ca omul știe foarte bine ce face. Pentru că a fost suficient să mă prindă într-o pasă potrivită pentru a mai insista o dată. Și a fost de ajuns.

  Este aproape fascinant având în vedere ca eu, personal, nici măcar nu dau bani împrumut în afara membrilor familiei. M. a reușit să stabilească în mai puțin de două săptămâni o legătura suficient de puternică pentru a mă face să scot din buzunar 100 de dolari.

  Sigur, poate nu pare mult pentru unii dintre voi, însă având în vedere ca sunt extrem de atenta cu finanțele mele și atentă la modul în care îmi gestionez fondurile este un lucru impresionant. Trebuie să respecți un bun scammer.

  Deși am realizat că este un scam imediat…nu am putut să rezist și timp de o saptamana după, am continuat să discut și să observ comportamentul lui M. pentru a înțelege mai bine mecanismul. Până la urmă, doar ce pierdusem 100 de dolari, măcar să câștig ceva și eu din acesta experiență și de ce nu … poate recuperez banii.

  Am pierdut 100 de dolari și am aflat:

  Odată pierduți, banii nu ii vei recupera

  E bine să înțelegi acest lucru din start. Nu exista instituții care să te ajute să ii recuperezi, iar daca ai impresia ca Politia Romana te poate ajuta … poti încerca – Încercarea moarte n-are!

  Există organizații care se ocupă cu partea de raportare a cybercrime și poti face report către ele. Însă majoritatea centralizează date și prea puține ajută în soluționarea problemei. Important este să nu adaugi fonduri odată ce ai realizat că ești victima unui scam.

  Nu trebuie să te simți vinovat dacă ti se întâmplă ție

  Scammerii sunt foarte bine pregătiți în ceea ce fac și sunt dispuși să investească timp și efort în a te convinge să ai încredere în ei. Au experiență și sunt dispuși să aștepte până în momentul în care identifică vulnerabilitățile tale, apoi atacă. Folosesc arma empatiei pentru a deveni ceea ce crezi tu că îți lipsește. Până la urmă suntem oameni și avem vulnerabilități.

  Trebuie să recunosc că a fost o lecție prin care mi-am dat seama că fiecare dintre noi avem o slăbiciune. Datorita lui M. eu am identificat-o pe a mea.

  Sunt recunoscătoare, în special având în vedere sumele enorme pe care scammerii reușesc să le obțină de la persoanele vulnerabile emoțional. Puteți afla mai multe aici.

  Cybercrime nu se reduce doar la phishing sau metodele convenționale de escrocherii online. Acum, acestea devin personale și din ce în ce mai complexe. Aceste acțiuni sunt planificate și gândite pe durate medii și lungi și nu sunt coordonate de boți, ci de oameni.

  Am identificat pașii pentru a recunoaște un crypto scam

  După ce se asigură că are încrederea ta, într-o oarecare măsură:

  1. Scammer-ul te va pune să folosești o platforma de achiziții crypto – Binance a fost în cazul meu.
  2. Imediat după îți va cere să muți fondurile în altă platformă aparent de Trading – M. a folosit o platforma asemănătoare Coin W. Acest lucru te poate induce în eroare pentru că la o simpla căutare pe Google vei gasi adevărata platforma Coin W și asta doar va întări credința că nu este un scam.

  Însă este foarte important să te uiți după următoarele:

  – dacă scammerul îți oferă un link separat de platforma originală;

  – dacă link-ul are extensia .club sau alte extensii suspecte;

  – dacă odată intrat în platformă nu primești notificări pe e-mail cu fiecare schimbare produsă;

  Odată transferate fondurile, banii îi aparțin scammerului

  Însă, scamerii nu se opresc aici. Ei vor să te convingă că ai doar de câștigat. Platforma este construită astfel încât să te facă să crezi că investești și faci profit. Desigur, scammer-ul trebuie ținut la curent cu fiecare acțiune a ta pentru a se asigura că tu înregistrezi câștiguri.

  După ce vezi că ai înregistrat câștiguri, scammer-ul se bazează pe faptul că vei dori să muți și mai multe fonduri pentru a obține un profit rapid. Însă, dacă este un lucru pe care l-am învățat în viată asta, acela este: Nimic nu este gratis și oamenii nu fac nimic dacă nu au ceva de câștigat.

  Așa ca am continuat conversațiile cu M., care încerca să mă convingă să măresc fondurile aproape în fiecare zi și în fiecare zi eu ii spuneam ca da, urmează să o fac. Sincer încercam să găsesc o soluție să recuperez cei 100 de dolari deja pierduți. Desigur, acest lucru nu a fost posibil.

  Văzând că trag de timp și nu îi mai răspund la mesaje, M. mi-a blocat accesul la platforma cu pricina. Într-o ultimă încercare de a recupera fondurile l-am convins că vreau să fac o investiție mai mare, doar ca să pară că platforma nu funcționează. Bineînțeles că în mai puțin de o ora platforma a devenit funcțională și am încercat o ultima retragere a fondurilor. Până în acest moment însă, banii nu au putut fi recuperați.

  Cel puțin mă consolează gândul că: I fooled the scammer.

  Dacă regret un lucru este că am tratat cu superficialitate interacțiunea, deși am observat semnele din timp și chiar am întrerupt legătura cu scammer-ul la un moment dat.

  Așa că sfatul meu este fiți cu mai mare băgare de seamă, nu oferiți detalii personale și sub nici o formă nu mutați fonduri la recomandarea unor prezențe virtuale.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.