More

  Ljubljana – Slovenia: Am ajuns în cel mai înalt punct din oraș

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Suntem la a 3-a oprire din aventura #10țări #14orașe #20zile în Europa: Ljubljana – Slovenia. O reală surpriză plăcută. De când am intrat în oraș am avut parte de un vibe plăcut. Am uitat imediat de zbuciumul din Zagreb, Croația și ne-am încărcat bateriile pentru a ne continuă călătoria.

  Drumul spre Ljubljana – Slovenia

  Am călătorit spre Ljubljana mergând pe drum expres în Croația. Astfel, nu am folosit autostrada aici, deci nu am plătit nimic. În schimb, am cumpărat vignetă pentru 7 zile pentru Slovenia. E obligatorie pentru turiști și costa 19 euro. Poate fi procurată din orice benzinărie.

  La granița Croația – Slovenia ne-au fost verificate doar cărțile de identitate și permisul de conducere. Actele mașinii nu au fost solicitate. Pentru intrarea în Slovenia nu a mai existat vamă. Asta pentru că țara este în Schengen.

  La granița Slovenia – Italia nu exista vamă, tot pentru că Schengen.

  Ce pot să vă mai spun despre drumul din Croația în Slovenia este că drumul expres nu atrage taxe suplimentare. Waze nu vă afișa asta. Vă pune să mergeți doar pe autostradă. Noi am folosit navigația de pe Suzuki Vitara. Astfel, în loc să conducem 02:20 ore și să plătim taxă de autostradă, am condus 01:40 ore. Și nu am plătit nimic pe drum. Costul de benzină diferă în funcție de unde alimentezi.

  Slovenia are drumuri excepționale. Deși și-a obținut independența abia în 1991, e deja în Schengen. Iar asta nu e tot. Ai civilizație aici, tată. Oameni educați, primitori și prietenoși.

  Pe toată autostradă dai de pasaje create special pentru ca animalele să poată traversa. De asemenea, e o țară plină de tuneluri. Ai tunel inclusiv la intrare în Ljubljana.

  Parcare și traficul în Ljubljana

  Am parcat în spatele blocului unde ne-am cazat prin Airbnb. Nu există concept de parcare privată în oraș. Toate parcările sunt publice și plătești cu monede euro la aparat. Parcările sunt împărțite pe zone. Noi am parcat în zona I și a costat 0,70 euro pe oră. Zonă II costa 0,50 euro pe oră.

  Poți staționa până la 4 ore. Deși nu vine nimeni să îți ceară să muți mașina, cât timp plătești locul. În permanență trebuie să ai bonul de parcare pe bord, la vedere. În eventualitatea unui control.

  În Ljubljana NU se claxonează. Nu există acest concept. Oamenii au răbdare, te așteaptă să îți rezolvi problemele, chiar dacă le blochezi drumul de acces sau nu pot să treacă mai departe de tine.

  Pentru că cetățenii și turiștii se deplasează destul de mult cu bicicleta, traficul e relaxat. Vezi câteva zeci de mașini pe oră. Și alea mai mult pentru aprovizionare. Parcările nu sunt toate ocupate. Mereu găsești loc unde să lași mașina, dacă tranzitezi orașul și faci un popas.

  Cazarea în Ljubljana

  Am stat într-o garsonieră de pe Airbnb. A costat 175 lei/noapte. Nu am avut fier de călcat și TV, dar era poziționat chiar în centru. Iar asta a contat cel mai mult.

  Nu au fost condiții de lux, dar gazda e excepțională. Vă las link aici, dacă ajungeți vreodată în oraș și vreți să vă cazați.

  Gazda vă recomandă unde și ce merită încercat. Iar asta vă ajută să economisiți timp și să vedeți cât mai multe locuri.

  De la cazare până în inima orașului am făcut 5 minute pe jos.

  Unde mănânci în Ljubljana – Slovenia

  Am mâncat la Kaverna Got. Omletele sunt SENZAȚIONALE. Nu am mai consumat niciodată omletă atât de atent gătită. A mea a fost cu avocado și somon fume. A lui Cristi a fost cu ciuperci, brânză de capră, avocado și baby spanac.

  Omletă mea a costat 6,5 euro, a lui Cristi a fost 6 euro. Am luat și câte o cafea decofeinizată, care a mai costat 4,40 euro. Apă plată a fost din partea casei.

  Înghețata trebuie să o încercați din centru de la Cacao. Blueberry și ciocolată am ales noi. O combinație clasică, dar care te unge pe suflet. Dacă ați mâncat la Emilia Cremeria, e cam la fel la gust. Înghețata a costat 3,60 euro două cupe.

  Ce să faci o zi în Ljubljana

  Noi ne-am trezit la ora 09:00 și la 10:00 am mers să luăm „breakfast-ul” la Kaverna Got.

  De la ora 11:00 am luat telecabina și am urcat la cetatea din centrul orașului. A costat 10 euro de persoană urcarea. La coborâre puteai merge tot cu telecabina în aceeași bani.

  Noi am ales să luăm trenulețul URBAN pentru un tur al orașului.

  Așa am aflat că în 1921 arhitectul Jože Plečnik a inițiat ceea ce vedem în oraș la nivel de arhitectură. El a creat clădirile în aceeași notă cu cele create în Praga și Viena, până în 1957 când a murit.

  În piața centrală Prešeren a fost construită o statuie a celui mai cunoscut poet din Lujibljana. Este numit Prešeren Monument și ilustrează poetul și muză sa, de care s-a îndrăgostit la prima vedere.

  Am văzut Parlamentul, Opera, monumentul lui Napoleon, Gradina Botanică, casa în care a stat Jože Plečnik și ne-am oprit la primărie.

  Este un circuit al orașului foarte interesant. Sunt informații pe care le primești și îți rămân în minte. Asta pentru că vizionezi totul și poți să asociezi locurile cu datele.

  Înainte să plecăm din Ljubljana – Slovenia am trecut peste Podul Triplu și Podul Dragonului. Am mâncat înghețată pe podul cu lacăte și ne-am relaxat pe malul râului Ljubljanica.

  Pont pentru vizita la Cetatea Ljubljana

  Dacă aveți mașină, urcați până acolo pe drumul special amenajat. În 2 minute sunteți sus. Nu merită să dați 10 euro la telecabină, decât dacă vreți să admirați panorama.

  Turul orașului cu URBAN începe de la primărie. Prima stație este la Castel. Așa că, nu are rost să te întorci la primarie pentru asta. Atenție! Nu se coboară din trenuleț pe durata turului.

  De sus, de la Castel, luați URBAN și mergeți în turul prin oraș. Costă 8,5 euro de persoană, dar merită din plin și chiar rămâi cu informații importante.

  Cum ar fi că din 1991 Slovenia e țară independentă. Sau că înainte a fost sub Iugoslavia. De asemenea, afli informații esențiale despre arhitectura orașului. În fiecare stație e prezentată povestea obiectivelor.

  Afli și de pe internet date, dar experiența e complet diferită.

  Din Ljubljana – Slovenia am plecat spre Brescia – Italia. Veneția era acoperită de ceață și nu se justifica popasul. Dar, poate mergem în Verona sau Geneva. Vă spunem în vlogul despre Italia mai multe.

  Pe autostrada din Slovenia am mers cu vignetă, iar la graniță am trecut fără control. Motivul l-ați aflat la începutul articolului.

  Dacă vreți să vedeți imagini excepționale din Ljubljana, dați un play la vlogul de mai sus. Spuneți-ne părerea voastră în comentarii.

  Sperăm că ați văzut deja vlogurile din Belgrad – Serbia și din Zagreb – Croația. Ne revedem în scurt timp cu articolul vlogul din Italia.

  ABONEAZĂ-TE LA YOUTUBE NOOBZ

  FILMĂM cu:
  GoPro Hero 7 Black
  GoPro Fusion
  Samsung Galaxy Note9

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.