More

  Soarta telefonului tău Huawei – Partea a VIII-a

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Au trecut 4 luni de când întregistram primul video din seria ”Soarta telefonului tău Huawei”. La acea vreme, nimeni de la noi nu trata cu seriozitate subiectul interzicerii producătorului chinez în SUA. Nici toate scandalurile în care a intrat compania în țări precum Australia, Polonia sau Noua Zeelandă.

  Acum, că Huawei a început să plătească jurnaliștilor deplasări în China și în Parlamentul European, brusc a început și presa de business și tehnologie din România să dea mai multă importanță subiectelor.

  Sau, cel puțin așa cum o văd eu, unii jurnaliști din breasla asta în care suntem și noi devin o portavoce pentru Huawei. Producătorul care se străduiește prin toate mijloacele să resusciteze divizia de telefoane, care se vede clar că e de multă vreme pe teren mișcător.

  Din luna iunie, am așteptat, am observat, m-am documentat constant

  Iar acum consider că e momentul să vă spun din nou, cronologic și argumentat cum văd lucrurile când vine vorba de Huawei.

  Nu de alta, dar se vede cu ochiul liber că Huawei este în plină criză de imagine. Cu toate astea, încă mai văd guru ai nișei de tehnologie din România care vor să le inoculeze oamenilor ideea că un telefon, fie el și fără servicii Google, dacă are o cameră foarte bună și un procesor puternic, merită 1000 euro. Dar să fie de la Huawei.

  Băi, nu v-ați săturat să fiți duși cu preșul?

  Cum vă simțiți atunci când vedeți mari formatori de opinie din domeniul tech că prezintă produse construite pentru piața din China ca ”posibil utilizabile și în România”?

  Chiar dacă necesită adaptor pentru prizele de la noi.

  Chiar dacă serviciile Google lipsesc cu desăvârșire.

  Sub pretextul că și prin APK le poți instala în telefon. Dar, atenție, fără să se facă nici cea mai mică referire la securitate, la update-uri la zi sau la experiența de utilizare în ansamblul ei?

  Chiar dacă durează o oră să instalezi 10 aplicații pe un telefon care costă 1000 euro.

  Această abordare de prezentare a produselor este nesănătoasă

  Pentru un public early adaptor, pe deoparte și, în mod special, pentru persoanele care au o singură sursă de informare atunci când aleg să dea banii pe dispozitive de tehnologie.

  Noi, jurnaliștii, influencerii, formatorii de opinie, avem datoria morală să nu vă ducem în derizoriu și să vă vorbim atât despre avantaje, cât și despre dezavantaje. Dar, mai ales, să nu vă lăsăm falsa impresie că, indiferent de risc, indiferent că avem sau nu serviciile Google pe un telefon și ar dura o oră să le instalăm, indiferent de versiunea lor și de lipsa de securitate, am da banii pe ele dacă operatorii le-ar vinde la un preț bun în ofertă lor.

  Soarta telefonului tău Huawei – Partea a VIII-a

  E în regulă să fii mulțumit de funcționalităție unui produs și să vorbești publicului despre ele. Cum de altfel, e justificat să prezinți alternative la servicii și produse din piață. Dar cât timp le folosești, crezi în ele și le-ai recomanda oricând familiei și prietenilor tăi.

  Oamenii care te urmăresc sunt familia ta, sunt prietenii tăi

  Dacă nu ți-ai păcăli niciodată apropiații să dea banii pe ceva, nu îi păcăli nici pe ei. Indiferent cât de mare ar fi prețul pe care un producător ar fi dispus să îl plătească să faci asta.

  ”Lăsați Huawei să moară! Nu-l mai chinuiți cu resuscitatul ăsta obsesiv.”, este o interpretare extrem de pertintă a unui utilizator online la materialele despre produsele Huawei. Materiale prin care unii se străduiesc să arate că indiferent de interdicțiile din SUA și provocările din Europa și alte țări ale lumii, telefoanele Huawei vor birui.

  Nimeni nu poate afirma că telefoanele Huawei, în special cele high-end nu sunt foarte bune. Mai ales când vorbim despre camere. Am spus-o și o repet: telefoanele Huawei sunt deja camere foto performante cu funcții de telefon. Nu spune nimeni că telefoanele Huawei n-au fost, până la momentul pierderii accesului la serviciile Google, cea mai bună alternativă Android pentru multe alte produse din piață.

  Clar, Huawei a doborât așteptările cu multe lansări în ultimii ani

  A surprins publicul și a dat de furcă celor mai mari producători de smartphone-uri la nivel global. Dar, nu poți să resuscitezi în neștire pacientul după un accident extrem de grav. Știți cum e, dacă în 40 de minute de resucitare n-ai readus la viață pacientul, trebuie să știi să renunți. Uneori, oricât de dureros sună, trebuie să-l lași să moară.

  Cam așa văd eu lucrurile acum cu telefoanele Huawei în Europa. Nu fac referire la SUA sau China. Ci, efectiv la Europa și implicit la România.

  Soarta telefonului tău Huawei – Partea a VIII-a

  De ce credeți că Huawei a lansat Mate 30 în Germania? Deși telefonul e vândut exclusiv în China? De ce credeți că va lansa noi produse pe 17 octombrie în Franța? Care s-ar putea să fie vândute tot exclusiv în China?

  Pentru că, doar în China pot să funcționeze la parametri normali. Pentru că, acolo nu descarcă nimeni aplicații prin APK. Pentru că, produsele au un software special în China, cu aplicații dedicate pieței din China, care în România și Europa nu se aplică. Dar, mai ales, pentru că, oricum toate aplicațiile Google sunt interzise în China.

  După ce Trump s-a văzut cu președintele Chinei la summit-ul G20

  Am avut falsa impresie că Huawei va avea liber la afaceri în SUA din nou, iar din august se ridică interdicția. Alarmă falsă, însă! A fost, de fapt, o declarație politică să dea bine.

  Interdicția a rămas! Iar acordul pentru ca Huawei să mai facă afaceri limitat în SUA s-a extins cu încă 90 de zile. Până în noiembrie, Huawei e acoperită să-și mai regleze conturile cu furnizorii americani.

  Soarta telefonului tău Huawei – Partea a VIII-a. Între timp, Huawei a lansat noi telefoane

  Honor a lansat noi telefoane. Dar, toate numai pentru piața din China. Europenii și americanii n-au mai beneficiat de niciun produs nou de la seria P30 până în prezent. De altfel, ultimul telefon de la Huawei care mai oferă suport pentru serviciile Google.

  Pe 9 octombrie, am mai primit o alarmă de la Trump, cum că ”e pregătit să de-a OK-ul pentru ca SUA să vândă bunuri către Huawei”. Dar, de o săptămână nu s-a mai concretizat nimic în acest sens.

  În august, Huawei a avut peste 130 de solicitări transmise să cumpere aplicații de la companiile americane. De atunci, niciuna nu a fost aprobată.

  Pe 19 septembrie, Huawei prezintă Mate 30 Pro în Munchen, fără servicii Google

  Toată prezentarea e despre cât de tari sunt camerele și cât de slabă e competiția la acest capitol. În timp ce, despre sistemul de operare nu se discută nimic.

  Nu se lansează niciun Harmony OS pentru telefoanele Huawei. Iar colac peste pupăză, numai China are acces la produs. Că deh, acolo nu e nevoie de Android.

  Timp de două săptămâni, utilizatorii au avut posibilitatea să acceseze aplicațiile Google printr-o ușă din dos. Dar, pentru că nu era nici etic, nici prea legal, s-au efectuat verificări și s-au luat măsuri pentru asta. Astfel, telefoanele Mate 30 au pierdut accesul la aplicațiile Google.

  Între timp, și prin România, cu chiu cu vai mai apare câte o declarație din partea CEO-ului Huawei pe România, George Zhang. Scrie Adevărul despre:

  Ce riscă România dacă nu mai face afaceri cu Huawei

  Și zice CEO-ul că se vor pierde peste 6000 de locuri de muncă pe care le ocupă românii în companie și PIB-ul va fi afectat cu vreo 6.7 miliarde de euro.

  Desigur, acesta nu spune nimic și despre ce pierde Huawei. Sau despre faptul că dacă iese producătorul chinez din piața noastră, clar va rămâne un gol ce trebuie umplut de alte companii. Companii care la rândul lor vor genera noi locuri de muncă.

  Și, iar ne întoarcem la cum vrea Huawei să comunice

  Nu cum e corect să comunicăm noi pentru a nu manipula prin dezinformare sau informare parțială publicul.

  Richard Yu, un CEO mai mare la Huawei, face și el declarații la Pro TV cu ocazia IFA 2019. Mesajul este același: ce pierd partenerii, ce pierd clienții. Dar nu și ce are de pierdut Huawei din cauza crizei globale în care se afundă pe zi ce trece.

  Spune că, Huawei are semnată licență definitivă cu ARM și e acoperită compania, indiferent de ce i se întâmplă în America. Nu pare să mai spere că se îndreaptă lucrurile cu Google și afirmă că în primăvară vom avea primul smartphone Huawei cu Harmony OS. Spune și cum se va numi – Huawei P40.

  Însă, încă n-am văzut acest Harmony OS pentru smartphone. Nu știm cum funcționează. Mă întreb câți dintre voi veți avea încredere să dați banii pe primul produs care vine cu sistemul de operare chinez.

  Mai mult decât atât, dacă luați declarațiile Huawei din luna august, vedeți că pe data de 22, Huawei spune că ”NU are planuri să lanseze un telefon cu sistem de operare Harmony”. Cine să mai înțeleagă ce?

  Soarta telefonului tău Huawei – Partea a VIII-a. Se investesc bani mulți în dezvoltatori să adapteze aplicațiile la Harmony OS

  Yu e conștient că nu va fi un sistem de operare perfect și că vor fi necesare constant îmbunătățiri. Acesta spune că ”speră” să fie totul pe placul publicului.

  Ei bine, speranța e una, certitudinea e alta, iar transparența e esențială. Iar la capitolul transparență, am reținerile mele când vine vorba de Huawei.

  Avem și noi promisiunea de la începutul verii acestui an că vom face un material sau mai multe cu Huawei România despre infrastructura 5G. Însă, ultimul mesaj este ”îți scriu luni”.

  Nu știu acum care luni. Probabil, după ce află Huawei decizia politicienilor cu privire la activitatea sa în Europa, respectiv România. Sau, cine știe.

  Chiar astăzi, când publicăm acest video,

  Huawei organizează o dezbatere la Parlamentul European

  Pe tema implementării tehnologiei 5G și pentru a oferi lămuriri cu privire la acuzațiile de spionaj lansate la adresa gigantului chinez. Vă ținem și noi la curent cu detaliile, chiar dacă nu facem parte din ”delegația specială” dusă de Huawei la Bruxelles din România.

  Cică doamna Grapini va avea atât cuvântul de deschidere a discuției, cât și pe cel de încheiere. Să sperăm că nu se felicită singură pentru asta.

  Concluzia acestui video este că nu avem încă nicio concluzie legat de soarta Huawei

  Se încearcă marea cu degetul. Se investește încă masiv în marketing care nu spune întreaga realitate publicului. Se resuscitează brandul de telefoane, după ce în România compania nu a mai lansat nimic din primăvară.

  Iar pe cei plătiți să mențină imaginea Huawei curată îi recunoașteți prin entuziasmul fals și prin îndemnul înșelător de a vă cumpăra smartphone-uri Huawei, chiar dacă nu au servicii Google.

  ”Ce contează că dai mia de euro pe un produs pentru care îți toci creierii să instalezi aplicații pe care pe un telefon Android normal le ai preinstalate? Atât timp cât e Huawei și are cea mai bună cameră, merită efortul!”. Zic unii, n-o zic eu.

  Ce vă recomand eu este să citiți mult, să vă documentați, să urmăriți declarații și interviuri și să faceți legătura între situațiile care se desfășoară cu privire la Huawei. Atât în România, cât și în afara granițelor.

  Nu vă spun ce să alegeți, ci să alegeți informat. Aici, nu este vorba despre supremația unui brand sau a altui. Nici despre lupta politică a lui Trump cu China. Ci exclusiv despre interesul consumatorului. Pe care noi, jurnaliștii și influencerii avem datoria să îl apărăm.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.