More

  Marea Britanie interzice utilizarea Huawei în rețelele 5G

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Marea Britanie interzice utilizarea Huawei în rețelele 5G, urmând ca tehnologia Huawei să fie eliminată total până în 2027. Decizia a venit după ce a Anglia a permis folosirea echipamentelor Huawei în proporție de 35% la periferia rețelei în ianuarie.

  Echipamentele de rețea Huawei vor fi eliminate treptat din rețelele 5G din Marea Britanie, a anunțat guvernul britanic. Operatorii de telecomunicații nu vor mai avea voie să cumpere echipamente noi de telecomunicații 5G de la compania chineză.

  Începând din ianuarie anul viitor. companiile vor avea 7 ani la dispoziție pentru a scoate tehnologia existentă din infrastructura lor 5G. Aceastp decizie vine la pachet cu un cost estimat de 2 miliarde de lire sterline. Anunțul vine în urma un nou raport despre rolul Huawei în infrastructura națională a Marii Britanii, venit de la Centrul Național de Securitate Cibernetică al Regatului Unit.

  Decizia marchează o schimbare la 180 de grade din poziția anterioară a guvernului, anunțată în ianuarie. În acel moment, guvernul a permis utilizarea echipamentulelor Huawei în infrastructura 5G a țării, cu anumite limitări. În acea situație, Huawei ar fi fost limitat la o cotă de piață de 35%. Echipamentele sale nu ar putut fi utilizate în core-ul rețelei sau în locații sensibile din punct de vedere geografic. Acum, însă, echipamentele Huawei vor fi eliminate complet din rețelele 5G ale țării.

  Marea Britanie interzice utilizarea Huawei în rețelele 5G – Care sunt riscurile

  Secretarul britanic pentru Digital, Cultură, Mass-Media și Sport, Oliver Dowden, a avertizat că decizia „va întârzia lansarea rețelei 5G”. Ca parte a anunțului, guvernul a spus că recomandă, de asemenea, operatorilor de broadband să evite achiziționarea de echipamentele Huawei.

  În ultimele luni, guvernul britanic a observat o presiune crescândă, atât pe plan intern, cât și international. Scopul final fiind eliminarea treptată a echipamentelor Huawei. Această presiune a fost determinată de îngrijorarea experților în ceea ce privește echipamentul Huawei. Experții consideră că echipamentele prezintă un risc la adresa securității naționale. Utilizarea lor ar putea permite Beijing să spioneze țările occidentale. Însă, Huawei neagă cu strictețe aceste afirmații.

  Presiunea internațională a venit în principal din partea SUA. Huawei se află pe „lista de entităților” din SUA din mai 2019. Asta înseamnă că entitățile americane nu pot vinde tehnologie companiei. În luna mai a acestui an, The New York Times a raportat că SUA și-a întărit poziția cu anunțarea de noi sancțiuni împotriva Huawei.

  În conformitate cu noile măsuri, care urmează să intre în vigoare în septembrie, Huawei și furnizorii săi, precum producătorul de cipuri TSMC, nu pot folosi tehnologia americană pentru a proiecta sau produce produsele Huawei. La vremea respectivă, oficialii americani au caracterizat mișcarea ca „închiderea unei lacune” prin care Huawei ar fi putut utiliza în mod eficient tehnologia americană.

  Aceste noi măsuri ar putea avea un impact mare asupra produselor pe care Huawei le poate produce. Criticii susțin că ar putea face ca echipamentele Huawei să devină mai puțin sigure. Restricțiile „vor obliga compania să folosească tehnologie de neîncredere care ar putea crește riscul pentru Marea Britanie.”, potrivit unui raport de securitate.

  Care sunt consecințele pentru Huawei?

  De exemplu, propriile chipseturi HiSilicon ale Huawei ar putea fi afectate de măsuri. BBC News raportează că industria de semiconductori se bazează pe software-ul de automatizare a proiectării electronice (EDA) pentru a automatiza procesul de proiectare a cipurilor moderne precum procesorul Kirin 990 5G al Huawei.

  Cu toate acestea, sancțiunile înseamnă că acest software nu mai poate fi utilizat în proiectarea sau producerea cipurilor Huawei. Mai ales pentru că dezvoltatorii majori EDA au legături cu SUA. Conform BBC News, companiei îi va fi dificil să producă propriile procesoare moderne de top. Asta va impinge Huawei către utilizarea unor terțe parți. Acest lucru ar putea face verificările mai dificile pentru oficialii din domeniul securității cibernetice din Marea Britanie.

  Între timp, premierul britanic Boris Johnson se confruntă cu presiuni din interiorul propriului partid. Guvernul a suferit cea mai mare înfrângere a mandatului său în martie. BBC News a raportat că 38 de parlamentari conservatori au votat împotriva guvernului în favoarea unui amendament care solicită încetarea folosirii echipamentelor Huawei în rețelele 5G ale țării până în 2023.

  Deputații conservatori susțin că echipamentele Huawei prezintă un risc de securitate națională. Deși guvernul a câștigat votul, incidentul a făcut presiuni asupra lui Johnson pentru a lua o poziție mai dură.

  Marea Britanie interzice utilizarea Huawei în rețelele 5G – Poziția Huawei

  Un purtător de cuvânt al Huawei a numit decizia „dezamăgitoare” și a spus că Huawei este „încrezătoare” că noile sancțiuni din SUA nu ar afecta „rezistența sau securitatea produselor pe care le furnizăm în Marea Britanie”. Acesta a susținut că au fost conduși mai degrabă de politica comercială a SUA decât de securitate și a cerut guvernului britanic să își reconsidere decizia.

  Știrile unei posibile interdicții s-au dovedit nepopulare între firmele de telecomunicații. Multe dintre ele începând deja să folosească echipamentele Huawei pentru a-și construi rețelele 5G.

  Directorul executiv al BT, Philip Jansen, a declarat că ar fi „imposibil” să scoată Huawei în totalitate din infrastructura telecomunicațiilor din țară în următorul deceniu și că va dura cinci până la 7 ani pentru a elimina acesta din rețeaua 5G. Jansen a avertizat că forțarea îndepărtării echipamentelor Huawei ar putea crea blocaje și riscuri de securitate.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.