More

  Costul unui antivirus gratuit: Companiile îți pot spiona click-urile

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Avast colectează datele despre istoricul de navigare din browserele utilizatorilor sub pretextul că datele au fost ”dezidentificate”. Compania spune că protejează astfel confidențialitatea acestora. Însă, datele care sunt vândute la terți pot duce înapoi la identitatea utilizatorilor, expunând fiecare click și căutare pe care ei le-au făcut. Care este, de fapt, costul unui antivirus gratuit?

  Antivirusul ar trebui să te protejeze. Însă, atunci când avem de-a face cu înstrăinarea datelor de navigare online a utilizatorilor la terți, s-ar putea spune că vorbim doar despre companii mari de marketing?

  Avast a fost prinsă luna trecută că a colectat datele utilizatorilor și le-a oferit mai departe la terți din marketing. Compania a încercat să justifice practica pretinzând că istoricul de căutări colectate au fost curățate de datele personale ale utilizatorilor înainte de a fi predate.

  ”Datele sunt complet dezidentificate și agregate și nu pot fi folosite pentru a te identifica personal sau pentru a te targeta.”, le spune Avast clienților. După cum precizează furnizorul antivirusului gratuit, confidențialitatea ta nu este pusă în pericol.

  Avast este plătită pentru datele colectate de pe urma ta și a celorlalți utilizatori. Apoi, transmite datele la terțe companii de marketing care la rândul lor reușeșsc să vândă mai multe produse. Compania către care Avast ar fi vândut baza de date a utilizatorilor se numește Jumpshot.

  Costul unui antivirus gratuit e de fapt mai scump decât am crede

  Potrivit unei investigații realizate de PCMag și Motherboard, ceea ce ar trebui să fie o bază de date anonimizată ar putea fi descompusă, după care ar putea fi refăcute legăturile care să ducă la fiecare individ în parte care a folosit antivirus Avast.

  Datele colectate de Avast sunt la un nivel atât de granular încât clienții pot vedea click-urile fiecărui utilizator în parte din sesiunile de navigare. Inclusiv acele click-uri realizate în termen de milisecunde. În timp ce datele colectate nu sunt legate de nume, email și adresa IP a persoanei, fiecare istoric al utilizatorilor este fără doar și poate desemnat unui element de identificare numit ”ID-ul dispozitivului”. Acesta va persista câtă vreme antivirusul Avast va fi instalat pe dispozitiv.

  La prima vedere, click-urile par că sunt inofensive

  Nu poți să le legi de un utilizator anume. Poți face asta doar ești Amazon.com. Companie care poate depista cu ușurință ce utilizator a cumpărat un iPad Pro la ora 12:03:05 pe 1 decembrie 2019. Dintr-o dată, ID-ul dispozitivului: 123abcx este un utilizator cunoscut. Orice activitate înregistrată de Jumpshot despre 123abcx din alte achiziții online până la căutările pe Google, nu mai sunt anonime.

  PCMag și Motherboard au aflat detalii cu privire la colectarea datelor din surse apropiate Jumpshot. Experții în intimitate au fost de acord cu privire la informațiile despre oră, ID-ul dispozitivului și alte URL-uri, ce pot fi analizate pentru a expune identitatea cuiva. Jumpshot a găsit astfel o soluție prin care să urmărească anumite amprente digitale pe internet.

  ”Poate că datele Jumpshop în sine nu identifică oameni.”, precizează cercetătorul Gunes Acar. ”Poate că este doar o listă de ID-uri ale utilizatorilor și unele URL-uri. Însă, întotdeauna pot fi combinate cu alte date de la alte companii de marketing și alte agenții de publicitate, care pot ajunge în final la identitatea utilizatorului.”, completează acesta.

  ”Este aproape importibil să dezidentifici date”, spune co-directorul Eric Goldman de la Institutul de Drept în Tehnologie din cadrul Universității din Santa Clara. ”Sună ca o practică îngrozitoare de afacere. Aceștia ar trebui să protejeze consumatorii de amenințări, nu să îi expună la vulnerabilități.”

  Avast a refuzat să răspundă la multe dintre întrebările celor de la PCMag.com

  De asemenea, compania a refuzat să ofere un contact pentru Jumpshot. Companie care la rândul ei nu a răspuns la apeluri și email-uri. Totuși, Avast spune că a încetat să colecteze date ale utilizatorilor cu scop de marketing prin intermediul extendiilor AVG din browser.

  ”Am întrerupt complet practica de a folosi orice date din extensiile browserului în orice alt scop în afară de motorul de securitate de bază. Inclusiv partajarea cu Jumpshot.”, a declarat compania într-un comunicat.

  PCMag.com nu mai recomandă Avast Free Antivirus pentru protejarea împotriva virușilor cibernetici.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here