More

  10 sfaturi simple și de bun simț, care ne ajută să navigăm pe rețelele sociale

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Nu mai este o noutate faptul că presa s-a mutat în mare parte în online şi că, dacă ai o problemă, canalele social media, precum Facebook sau Twitter, te ajută să ai câştig de cauză fără să ajungi în instanţă.

  Rogalski Damaschin Public Relations a creat un grafic care ilustrează perfect vremurile tulburi pe care le trăim şi dificultatea cu care reuşim să distingem adevărul de manipulare în vârtejul zilnic de informaţii pe care le primim în News Feed-ul de pe Facebook.

  Graficul se numeşte #SFATURIPENTRUPRIETENI : Cum să nu te rătăceşti în subteranele social media şi prezintă 10 sfaturi simple şi de bun simţ, care ne ajută să navigăm pe reţelele sociale fără să ne rătăcim prin subteranele știrilor senzaționale de tip „Soc!”, “Groază!”, “Terifiant!’ “Nu o să-ți vină să crezi!”

  Citeşte şi: 16 lucruri de care să ţii cont atunci când cumperi un laptop nou

  » Stai departe de armatele de semne de exclamare: asta înseamnă că cineva face încercări disperate să îţi atragă atenţia. Întreabă-te de ce şi cu ce te ajută.

  » „Şoc şi groază”, „Incredibil”, „Nu o să îţi vină să crezi”? Mergi mai departe, dacă e o ştire serioasă, o găseşti şi cu un titlu ok . Dacă nu, n-ai pierdut nimic. Facebook nu este BBC să ceară verificarea din trei surse.

  » „Un, doi, trei, la perete stai!” – Citeşti că dacă nu distribui ceva acum, se termină planeta, dispar delfinii, porumbeii albi pleacă pe altă planetă? Mai stai un pic. N-au dispărut delfinii, nu?

  » Ştirea care ar putea fi a secolului, dacă nu ar fi falsă: Dacă un prieten te roagă să dai share la ştirea secolului, secretul descoperit abia acum, existenţa unui OZN ascuns în piramida lui Keops, ia o pauză: care este sursa?

  Citeşte şi: Max Zuckerberg s-a născut! Mark şi Priscilla i-au oferit o scrisoare la venirea sa pe lume

  » Share-ul tău e doar al tău. Toţi prietenii tăi au dat share unei informaţii? Nu te simţi obligat să dai share pentru că ei au făcut-o, dacă această informaţie nu ajută pe nimeni şi nu o poţi verifica.

  » Mergi la sursa oficială. Mereu. Atunci când afli o informaţie care te interesează, vezi ce spun sursele oficiale (siteuri de ştiri care ţi-au mai folosit până acum), ca să te asiguri că la tine nu a ajuns o variantă ce include zeci de păreri şi zvonuri.

  » Nu da mai departe informaţii neverificate de la necunoscuţi. Fereşte-te să dai mai departe informaţii sensibile, în care nu ai încredere, publicate de cineva pe care tu nu-l cunoşti. Devii astfel încă o verigă în lanţul dezinformării.

  » Nu face „salată de informaţii”: fereşte-te să ilustrezi un status cu o poză de la alt status de pe Facebook scoasă din context. Rişti să transmiţi informaţia greşită mai departe şi să propagi confuzie.

  Citeşte şi: ONU leagă aplicaţiile de dating de creşterea ratei HIV printre adolescenţi

  » Rezistă presiunii „Like & Share”: te poate transforma rapid într-o verigă în lanţul dezinformării. Gândeşte-te bine înainte să apeşi cele două faimoase butoane.

  » Nu da mai departe informaţii trunchiate: dacă ai decis că o informaţie merită distribuită, dă-o mai departe complet, fără să elimini părţi importante pentru a nu dezinforma prin omisiune.

  grafic

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.