Ce spune culoarea secreţiilor nazale despre sănătatea ta

Mădălina Gănescu
de - acum 2 ani în Cultura

Foarte puţine persoane discută despre acest subiect, dar este momentul în care trebuie să scoatem această temă tabu pe masă şi să vedem ce spune culoarea secreţiilor nazale despre sănătatea ta sau a celor din jur.

La fiecare schimbare de anotimp, cu toţii experimentăm diferite tipuri de răceală, unele mai uşoare, altele care ne fac să nu mai reuşim să ne ridicăm din pat.

Secreţiile nazale au numeroase funcţii, iar culoarea pe care o au acestea îţi spun ţie şi doctorului tău ce este în neregulă cu organismul tău, mai ales dacă nuanţa acestora este din ce în ce mai închisă pe măsură ce trece timpul.

Iată câteva lucruri pe care trebuie să le ştii despre secreţiile nazale, informaţii susţinute Clinica Cleveland şi de un studiu al celor de la Centrul de Control al Bolilor. Ar trebui să ştii, totşi, că nu este suficient să constaţi culoarea secreţiilor nazale pentru a reuşi să stabileşti un diagnostic.

Totuşi, culoarea este cea care poate trage un semnal de alarmă cu privire la modul ciudat în care organismul te anunţă că ceva nu este în regulă cu el.

Secreţii nazale transparente

Au rolul de a menţine căile nazale lubrifiate, pentru ca germenii, viruşii şi bacteriile să stea la distanţă. Totuşi, când acest tip de secreţii devin din ce în ce mai abundente, ar putea fi un semn că suferi de anumite alergii sau ai un început de răceală sau gripă.

Secreţii nazale albe

De cele mai multe ori, acest tip de secreţii sunt prezente în cazul persoanelor care au căile nazale iritate, lucru ce nu îi permite mucusului să curgă, iar astfel acesta se usucă. Secreţiile nazale albe apar de multe ori atunci când suferi de o infecţie nazală sau ai răcit. În plus, nu este exclus ca aceste secreţii să fie provocate şi de consumul excesiv de cafea, ceai şi alcool.

Secreţii nazale galbene

Sunt prezente ori de câte ori apare o infecţie, o bacterie sau un virus, iar sistemul imunitar se luptă pentru a distruge invazia patogenică. Dacă observi prezenţa secreţiilor nazale de culoare galbenă, acest lucru nu înseamnă că ai nevoie de antibiotice, dar reprezintă faptul că corpul tău se luptă cu ceva, cel mai probabil cu o răceală puternică. Este bine să urmăreşti dacă secreţiile dispar în termen de 10 – 14 zile, iar în caz contrar să mergi să apelezi la un medic specialist.

Secreţii nazale verzi

Acest lucru înseamnă că, organismul tău se luptă cu toate puterile să înlăture infecţia, dar şansele sunt foarte mari ca acesta să piardă bătălia. Faptul că secreţiile nazale verzi sunt prezente de câteva săptămâni sunt un semn că ai nevoie de un doctor, în mod special când sunt însoţite de febră şi greaţă.

Secreţii nazale roz sau roşii

Sunt un semn că, ai probleme destul de mari în ceea ce priveşte căile nazale, iar la nivelul ţesutului s-au produs numeroase daune, de la uscăciune la iritare. Secreţiile nazale roz sau roşii pot fi, de asemenea, un semn al prezenţei alergiilor, infecţiilor sau nişte urmări ale procesului de suflare şi frecare.

Secreţii nazale maro

Atunci când sângele de pe căile nazale se usucă, în amestec cu mucusul se va obţine o culoare maronie. Totuşi, secreţiile maro nu sunt întotdeauna din cauza sângelui. Acestea se pot produce şi de la mizerie, praf, fum de ţigară sau mâncare picantă. Dacă ai constatat apariţia secreţiilor maro, este bine să apelezi la un specialist pentru că ar putea fi un semn că suferi de bronşită.

Secreţii nazale negre

Acestea pot apărea dacă ai inhalat mizerie sau praf sau după ce ai fumat excesiv ţigări sau marijuana. În plus, nu este exclus ca aceste secreţii să fie un semnal că suferi de o infecţie fungică, în special dacă ai un sistem imunitar slab. Dacă secreţiile nazale negre apar inexplicabil, ar fi indicat să mergi la medic, în mod special dacă ai febră, frisoane sau respiri greu.

Comentarii

comentarii