More

  Uber spune ce s-a întâmplat de fapt la Cluj. Emil Boc afirmă că Uber nu are nevoie de autorizaţie

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Uber România tocmai a publicat un comunicat pe blogul companiei prin care anunţă că va continua să servească Cluj şi povesteşte ce s-a întâmplat de fapt la Cluj-Napoca cu şoferii parteneri Uber.

  UPDATE: Emil Boc, primarul Cluj-Napoca a vorbit despre poziţia primăriei faţă de prezenţa Uber în Cluj:

  „Eu am spus foarte clar că nu am autorizat și nu autorizez funcționarea acestui serviciu Uber la Cluj. După aceea m-am uitat în lege și am văzut că nu au nevoie de nicio aprobare. Nu e nevoie pentru a funcționa de nicio autorizație de la Primărie. Singura noastră relație este cu serviciul de taximetrie al Clujului, pe care îl asigurăm prin standul de taxi, prin autorizări și prin respectarea celorlalte prevederi legale. Am mai discutat o dată cu Poliția Locală și ceea ce putem face este să nu lăsăm ca în standurile de taxi sau domeniul public să fie ocupat de cei care practică serviciul Uber sau alte firme alternative. Standurile de taxi sunt pentru taximetrele acreditate.

  Doar Poliția Națională poate opri în trafic pe cineva pentru a vedea dacă are sistemul Uber sau aplicația. Au fost transmise sesizări și către Poliția municipiului. În weekend, Poliția a aplicat 4 amenzi de câte 25.000 de lei și în consecință și-au făcut datoria.

  Din câte am înțeles, poziția Uber este că nu este un serviciu de taxi, ci unul care nu e reglementat de lege, un serviciu de sharing. Cam cum făceam noi pe vremuri când mergeam la ocazie. Eu veneam de la Huedin la Cluj cu ocazie. Urmează ca legislația să se pronunțe și să ne spună ce serviciu este acesta. Din punctul nostru de vedere noi nu putem opri pe nimeni în trafic, dar acest lucru este făcut de poliția națională, iar noi vom veghea la respectarea standurilor de taxi”, a explicat Emil Boc potrivit stiridecluj.ro.

  Care este răspunsul Uber România cu privire la scandalul de la Cluj:

  „Lansarea Uber în Cluj a fost una din cele mai de succes lansări ale Uber din Europa Centrală și de Est. Alături de partenerii noștri, am oferit un serviciu de încredere pentru utilizatorii din Cluj, București și din alte 118 orașe din întreaga lume. Cererea pentru serviciul Uber din prima săptămână a fost de patru ori mai mare comparativ cu prima săptămână a Uber în Praga, unul din orașele turistice de top ale Europei – mulțumim Cluj pentru cea mai intensă săptămână a Uber în România de pana acum!

  Uber aduce încă o opțiune de transport urban de care un oraș așa cum e Cluj, care crește și privește spre viitor, are nevoie. Da, există actori privați cu interese personale care ar dori ca lucrurile să rămână neschimbate, în detrimentul consumatorilor și al orașului. În urma câtorva incidente care au avut loc în ultimele zile, am primit mai multe întrebări de la partenerii și pasagerii noștri din Cluj. Le răspundem transparent și vă promitem că vom continua să servim orașul Cluj Napoca”, se arată în prima parte a comunicatului Uber.

  Ce s-a întâmplat de fapt la Cluj?

  În noaptea de duminică spre luni, mai mulți șoferi parteneri Uber au fost intimidați și agresați de șoferi de taxi, iar patru dintre ei amendați cu 25.000 lei. Consideram că modul în care s-au desfașurat lucrurile ridică mari semne de întrebare cu privire la legitimitatea demersului, iar aceste nereguli vor fi investigate de persoane abilitate în perioada imediat următoare. În plus, partenerii noștri au fost amendați conform unei legi care nu reglementeaza însă Uber – un serviciu nou, foarte diferit de celelalte opțiuni.

  Condamnăm ferm astfel de acțiuni de intimidare ale partenerilor noștri, mai ales când pun în pericol siguranța fizică a pasagerilor și a șoferilor parteneri, scrie Uber.

  Uber își susține partenerii în aceste cazuri?

  Da, suntem alături de partenerii noștri 100% și nu ne vom da înapoi din a-i ajuta în orice mod este nevoie. Pot conta pe noi. Serviciul Uber, peste tot în lume, are succes dacă partenerii noștri au succes, este asigurarea pe care o oferă Uber România partenerilor săi.

  Care e viitorul Uber la Cluj?

  „Vom continua să oferim în Cluj Napoca un serviciu sigur și de încredere. Suntem gata să contribuim la un oraș mai sigur, mai prietenos cu turiștii, și la servicii de transport transparente și sigure. Suntem gata să oferim șoferilor din Cluj Napoca oportunitatea să devină micro-antreprenori cu mașina lor. Și, nu în ultimul rând, suntem pregătiți să contribuim, alături de parteneri locali, pentru a face Clujul mai dinamic și mai competitiv decât este deja”. Aşadar, clujenii pot sta liniştiţi pentru că Uber nu plănuieşte să plece nicăieri.

  Care e statutul legal al Uber în Romania?

  Inovația precede legislația. Credem că e important să respectăm legea, la fel cum este important ca legile să respecte inovația și progresul. Uber este un serviciu inovator, încă nereglementat – este o aplicație de mobil care pune în legătură pasageri cu șoferi parteneri, persoane care își împart mașina personală ocazional pentru a-și acoperi costurile mașinii sau pentru a face un venit în plus. Uber reprezintă încă o opțiune la modalitățile de transport urbane existente.

  Conform unui studiu realizat de IMAS, șoferii parteneri Uber apreciază în mod special flexibilitatea – poți face asta când și cât vrei, nu există obiective sau orar. În București, partenerii sunt persoane educate, tinere și de vârsta medie (72% au între 21 și 40 de ani și aproape 70% au studii superioare). Partenerii Uber au ocupații diverse: 37% sunt antreprenori sau liber profesioniști, 31% au un serviciu full-time, în timp ce 22% nu au o altă sursă de venit și conduc cu Uber în timp ce sunt în căutarea unui loc de muncă.

  Funcționăm în România și alte 20 de state europene. În lume, în peste 450 de orașe din peste 75 de țări. Există un demers de reglementare la nivelul mai multor state europene, în linie cu recomandările Comisiei Europene, care spune că serviciile ca Uber nu trebuie interzise, dimpotrivă, ar trebui încurajate și reglementate corespunzător. Și în România, Uber se întâlnește cu autorități locale și centrale pentru a prezenta ce este Uber, cum ajutăm orașele și de ce considerăm că este important să existe o legislație care să cuprindă și aceste servicii noi. Ne bucură deschiderea pe care am întâlnit-o până acum și suntem încrezători că România se va alătura țărilor progresive, care creează un cadru legislativ menit să încurajeze inovația și economia colaborativă.

  Informaţiile au fost preluate integral de pe blogul Uber România şi sunt semnate de Nicoleta Schroeder, General Manager, România.

  uber untold

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.