More

  Facebook te are în buzunarul de la spate! Cum traducem ce spune Mark Zuckerberg

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Mark Zuckerberg iese public și vorbește despre ce s-a întâmplat în ultimele zile cu Facebook și Cambridge Analytica, dar nu își cere explicit scuze. Facebook a suspendat activitatea Cambridge Analytica, companie globală de campanii politice și comerciale care utilizează datele personale ale consumatorilor și cea acuzată că ar fi utilizat datele a 50 de milioane de conturi de Facebook, fără acordul persoanelor implicate, în campania prezidențială din Statele Unite ale Americii din 2016, al cărui câștigător a fost Donald Trump.

  Mark Zuckerberg nu a comentat din primul moment decizia de suspendare a CA, ci a preferat, spune el, ”să lucreze pentru a înțelege exact ce s-a întâmplat și cum să se asigure că așa ceva nu se va mai întâmpla din nou.” Pentru a realiza acest lucru, fondatorul și CEO-ul Facebook, în vârstă de 33 de ani, a avut nevoie de 5 zile, timp în care multe publicații online și specialiști din industrie l-au atacat prin titluri puternice și pe alocuri rușinoase, care nu au făcut decât să aducă un prejudiciu de imagine companiei, ca de altfel și o scădere la bursă.

  Mark Zuckerberg face primul pas spre iertare

  Se spune că, primul pas spre iertare este să recunoști că ai greșit și că nu ești perfect, iar fix așa își începe Zuckerberg mesajul pentru consumatorii rețelei sociale pe pagina personală de Facebook, cât și în interviul pe care a preferat să îl acorde televiziunii CNN, de altfel televiziunea americanilor pe care Trump nu o place deloc.

  Mark Zuckerberg prezintă, pe scurt, un calendar al dezvoltării platformei Facebook și cum a fost gândit inițial sistemul de funcționare al aplicațiilor. Și spun inițial, pentru că, de-a lungul anilor, până în 2018, gigantul a venit cu o mulțime de alte permisiuni pentru dezvoltatori în ceea ce privește utilizarea datelor personale ale oamenilor, lucru despre care nu a informat oamenii suficient, ba mai mult, a menționat succint termeni și condiții undeva în Setările Contului – Aplicații.

  Tu știi câte aplicații Facebook au obținut acces la datele tale confidențiale?

  O mică paranteză: voi aveți idee câte aplicații v-au utilizat până în acest moment datele personale fără să vă dați acordul? Eu am depistat 87 de aplicații, dintre care am șters 80, activitate ce a presupus mai mult de o jumătate de oră, pentru că Facebook te lasă să faci asta doar pas cu pas, aplicație cu aplicație. Procedura presupune 5 pași și este la fel ca picătura chineazească. Dacă ai prea multe aplicații instalate, îți vine să spui: ”n-au decât să-mi folosească datele, eu nu mai suport să stau să șterg aplicații” și revii să dai scroll în News Feed la filmulețe cu mâncare, animale de companie sau flori.

  Mark Zuckerberg știa din 2015 de furtul de date private și nu a anunțat utilizatorii

  Revenind la poziția lui Zuckerberg cu privire la scandalul Cambridge Analytica, timeline-ul prezentat de fondatorul Facebook ne arată că, gigantul știa din 2015 de practicile lui Kogan și ale Cambridge Analytica, semn că existau șanse mari ca rezultatele alegerilor prezidențiale din America din 2016 să aibă un rezultat diferit. De ce nu a suspendat Facebook activitatea CA încă din 2015 și a permis în continuare să fie practicată colectarea de date personale pentru utilizarea în scop manipulator? Mark Zuckerberg afirmă că la acel moment sancțiunea pe care a considerat-o ”suficientă” a fost să-i șteargă aplicația lui Kogan de pe Platforma Facebook și să oblige atât dezvoltatorul, cât și agenția Cambridge Analytica să certifice că au șters toate datele obținute necorespunzător.

  Facebook nu are niciun interes să lovească în agențiile care colectează date

  Ce înseamnă acest lucru? Cum am mai afirmat în toate aceste zile în care Facebook a căzut semnificativ la bursă: Gigantul Facebook nu are niciun interes să lovească în agențiile care practică online marketing și le pot aduce la profitul anual cifre semnificative. Pentru cei care nu știau deja, Facebook are oamenii săi în diferite colțuri ale lumii, care merg peridic în Silicon Valley și primesc pont-uri legate de modul în care pot ”fenta” algoritmii platformei pentru ca unele postări, deși nepotrivite, să poată fi publicate. Astfel se explică unele cazuri în care tu, specialist în online marketing, te chinui cu greu să faci bani din activitatea pe care o practici, iar la un moment dat vine din senin un ”expert” și face într-o lună banii pe care tu îi faci în mod normal într-un an.

  Cunoaștem caz în care, o postare neautorizată în cazul unui specialist în online marketing nu a fost aprobată, iar la 20 de minute aceeași postare a fost publicată unuia care ”a învățat de la cineva de la Facebook” ce trebuie să schimbe la poză, ca aceasta să poată ajunge sus pe platformă. Astfel se explică de ce, chiar dacă ne luptăm cu Fake News, încă apar în Feed articole mincinoase, defăimătoare, discriminatorii. Nu știu câți dintre voi ați reclamat postări tendențioase sau care prezentau conținut violent sau discriminatoriu și ați primit răspuns de la Facebook că ”nu încalcă termenii și condițiile platformei”. Noi am experimentat asta de foarte multe ori.

  Zuckerberg are nevoie ca presa să îi facă treaba

  Mark Zuckerberg spune în postarea sa de Facebook și în interviul acordat CNN, prin care explică situația Cambridge Analytica, că a aflat ce face Kogan și unde se duc datele din aplicația sa, de la jurnaliștii The Guardian, încă din 2015. El spune că: ”Este împotriva politicilor Facebook pentru Dezvoltatori să distribuie date fără acordul oamenilor”, motiv pentru care a șters imediat aplicația lui Kogan de pe platformă. Zuckerberg continuă și spune că săptămâna trecută a aflat tot de la presă, de data aceasta de la The Guardian, The New York Times și Channel 4 că agenția Cambridge Analytica nu a șters de fapt datele, așa cum au dovedit fals în 2015.

  Acum, noi stăm și ne gândim așa, cine întreg la minte, într-o eră digitală, nu ar păstra undeva pe un hard disk, NAS sau orice altă soluție de stocare personală, o bază de date pe care, ”underground” să o poată folosi pentru a produce în continuare sume mari de bani în campaniile politice și comerciale? Cu siguranță nimeni. În plus, în condițiile în care vorbim despre companii care lucrează prin diferite off shore-uri, cu tot felul de oameni cu influență în spate și cu ”școala vieții” în materie de business ilegal, putem să ne imaginăm cumva că ceea ce se întâmplă sunt erori?

  Părerea noastră, cum de altfel credem că gândește orice individ care acționează în online și are cât de cât habar de cum se fac banii din online marketing, este că Facebook a știut din primul moment cum performează fiecare aplicație de pe platformă, chiar mai în detaliu decât ne putem da noi seama din Setările Contului – Aplicații. Nu era necesar să scrie presa despre această infracționalitate și nici nu trebuia să ajungă un fost angajat Cambridge Analytica să deconspire un sistem despre care suntem conștienți cu toții și la care închidem ochii în fiecare zi, pentru ca Mark Zuckerberg să și dea seama ce implicații politice va avea platforma Facebook la un moment dat.

  Mai mult decât atât, dat fiind că Facebook este spațiu public, unde sunt organele competente? De ce nu s-au autosesizat deja în cazul Cambridge Analytica și de ce nu fac front comun cu Zuckerberg pentru a depista și alți infractori? Astfel, revenim la circuitul datelor și intereselor mari ”în natură” și tragem din nou concluzia că lucrurile sunt mai complicate decât de putem noi imagina, iar implicațiile politicienilor sunt mult mai mari în jocul cu datele private decât am vrea să recunoaștem.

  Responsabilitatea l-a luat pe Mark Zuckerberg prin surprindere

  ”Dacă mi-ai fi spus în 2004, când am început cu Facebook, că o mare parte din responsabilitatea mea astăzi va fi să ajut la protejarea integrității alegerilor împotriva interferenței din partea altor guverne, știi, nu aș fi crezut cu adevărat asta”, declară Zuckerberg în interviul acordat CNN la 5 zile de la suspendarea Cambridge Analytica de pe Platforma social media.

  Dacă veți urmări integral interviul de pe CNN, veți observa cât de liber și cursiv, fără bâlbâieli și înghițit în sec vorbește Zuckerberg despre Platforma Facebook în general și produsele acesteia (lucruri pe care le stăpânește) și cum începe să clipească precipitat și să își caute cuvintele potrivite în momentul în care reporterul CNN îl întreabă ”De ce nu au fost informați utilizatorii încă din 2015 cu privire la modul în care le sunt utilizate datele private de către Kogan și Cambridge Analytica?”

  Nu vrem să afirmăm că, Facebook acceptă explicit ca datele utilizatorilor să fie sustrase prin terțe produse și servicii de pe platformă pentru a fi utilizate în scop manipulator, dar cu siguranță sunt șanse foarte mari ca gigantul social media să închidă ochii cu privire la ceea ce se întâmplă, doar pentru că la mijloc sunt interese foarte mari. Uneori, nu este necesar să îți manifești verbal sprijinul pentru un anumit reprezentant politic sau pentru un anumit brand, dar faptul că te comporți frumos cu el, ”cu mănuși”, este suficient să conviețuiți împreună și să mâncați din aceeași pâine mult timp, deși poate nu sunteți întru totul de acord cu modul de busines.

  Cei 3 mari pași pe care Facebook îi face imediat cu privire la aplicațiile care colectează date

  Mark Zuckerberg enumeră câțiva pași pe care Facebook îi va parcurge în cel mai scurt timp, cum de altfel promite că pe termen lung se va acorda o mai mare atenție aplicațiilor care colectează datele utilizatorilor în scopuri meschine.

  Schimbări Platformă Facebook – Pasul 1: Facebook va investiga toate aplicațiile care au primit acees la cantități mari de informații înainte să fie schimbată radical platforma pentru a reduce dramatic accesul la date în 2014 și va conduce un audit complet al fiecărei aplicații cu activitate suspectă. Dacă vor fi depistați dezvoltatori care prezintă inadvertențe, aceștia vor fi interziși pe platformă, iar utilizatorii vor fi informați că au fost afectați de aplicațiile respective. De asemenea, Mark Zuckerberg spune că, pe cât posibil, Facebook va informa inclusiv oamenii a căror date au fost folosite în mod inadecvat de Kogan și Cambridge Analytica.

  Schimbări Platformă Facebook – Pasul 2 – Dezvoltatorii vor avea acces limitat la date, pentru a fi prevenite alte tipuri de abuz. Spre exemplu, dezvoltatorii nu vor mai avea acces la date, dacă nu ai utilizat aplicația acestora timp de 3 luni de zile. În plus, va fi redusă cantitatea de date doar la nume, poză de profil și adresă de email. Dezvoltatorii vor fi nevoiți să obțină inclusiv aprobare prin contract pentru a solicita utilizatorilor să ofere acces la postările lor sau alte date confidențiale.

  Schimbări Platformă Facebook – Pasul 3 –   Utilizatorii vor ajunge să înțeleagă ce aplicații au primit acces la datele lor. În luna următoare, Facebook va dezvolta o funcție pe care o va prezenta în partea de sus a News Feed-ului, cu aplicații pe care le-ai folosit, ca de altfel și cu o modalitate simplă prin care poți restricționa accesul respectivelor aplicații la datele personale. O astfel de funcționalitate este disponibilă deja într-un format minimalist în Setările Contului la Aplicații, de unde puteți chiar și acum să începeți să ștergeți aplicațiile pe care cu siguranță în mare parte nu le-ați accesat benevol.

  Concluzie declarații Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg și Facebook nu și-au cerut în mod explicit scuze față de utilizatori pentru că datele personale le-au luate fără autorizație și folosite în scopuri pe care nu le-au aflat și poate nici nu le vor afla vreodată. Pe de altă parte, revenind la populara afirmație: ”Nu ai Facebook, nu exiști!”, este de la sine înțeles că o dată ce ți-ai pus întreg istoricul vieții pe o platformă social media, considerată spațiu public, ai deschis o ușă mare către viața ta pentru oricine. Ar fi o iluzie să credem că suntem liberi să facem ce vrem pe Facebook și online, când de fapt ne ghidăm după termenii și condițiile giganților care au acces la datele noastre și le folosesc strict în scop de business.

  Există o vorbă înțeleaptă: ”Atunci când un lucru este gratis, înseamnă că tu ești produsul!”. Așadar, dacă vrei ca într-adevăr să nu fii un simplu element dintr-o statistică de campanie online pe care figurile politice, guvernamentale sau cele private să îl folosească pentru a face bani și pentru a prospera, va trebui să îți ștergi toate conturile social media, orice urmă din online și să activezi incognito.

  Pe de altă parte, dacă îți desfășori online activitatea profesională și depinzi de fiecare cont social media pentru ca publicul țintă să afle de tine și să te contacteze cu ușurință (mai ales pentru că awareness-ul, engagement-ul și conversia sunt cheia afacerilor în ziua de azi), închide ochii la ce se întâmplă, așa cum a făcut și Facebook până acum cu Cambridge Analytica și alții care îți folosesc datele (pentru că, ne place sau nu să credem, mai sunt mii) și continuă să faci ce făceai.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.