More

    Alege un router wireless în 5 pași: Pe larg, de la antene la securitate

    URMĂREȘTE-NE

    16,065FaniÎmi place
    1,142CititoriConectați-vă
    13,030AbonațiAbonați-vă

    Alegerea unui router wireless potrivit nu este cel mai simplu proces prin care poate cineva să treacă, mai ales dacă ești o persoană atehnică, care se bazează mai degrabă pe instinct și pe nivelul de publicitate de care a beneficiat produsul.

    Nu prețul este cel care decide calitatea unui router, cum nici brandul nu este cel care ar trebui să reflecte performanța acestuia. Dacă trebuie să îți schimbi cât mai repede routerul wireless, dar nu știi exact ce anume să urmărești pentru a ajunge în cele din urmă să iei cea mai bună decizie, iată un ghid în 5 pași care îți poate veni în ajutor:

    1. Antenele

    Puțini utilizatori știu că toate routerele wireless au o antenă care transmite și una care primește semnal, folosite pentru comunicarea wireless cu dispozitivele tale, de la laptopuri și smartphone-uri la orice alt dispozitiv inteligent din casa ta.

    Cu certitudine, intuiția îți va spune să alegi un router wireless cu mai multe antene, pentru că acestea îți vor asigura un semnal mai bun și viteză optimă. În parte, acest lucru este adevărat, dar ar mai fi de completat faptul că mai multe antene creează diferite transmisiuni pentru partajarea tatelor peste canalele radio, lucru ce oferă o lățime de bandă mai bună către dispozitivul tău.

    Spre exemplu, routerul Tenda AC15 cu 3 antene, pe care l-am testat la Noobz mai bine de o lună de zile, este ideal pentru partajarea de date cu o viteză foarte mare, asigură o rețea mai rapidă, cu o acoperire destul de bună pe 5 GHz, de 310 Mbps sau mai mult în cazuri excepționale.

    Când alegi un router cu mai multe antene, o atenție aparte ar trebui acordată software-ului care controlează antenele, ca de altfel și funcționalitățile suplimentare.

    2. Canale de frecvență

    Single, dual și tri-band se referă la frecvența canalelor unui router. Revenind la routerul Tenda AC15, acesta este un model dual band, ceea ce înseamnă că oferă suport atât pentru frecvențele de 2.5 GHz, cât și pentru 5 GHz, canal capabil să transmită mai multe date la viteze mult mai mari.

    Routerele single band operează la frecvențe joase, de 2.4 GHz, cu mai puține canale, mult mai aglomerate. Routerele tri-band oferă suport pentru o a 3-a bandă pe canalul de 5 GHz, mai exact 5.8 GHz.

    Fie că, activitatea ta pe internet se limitează la transmiterea câtorva email-uri, navigarea pe Facebook sau la binging pe Netflix, routerele wireless dual band sunt cele mai indicate.

    Folosind atât canalul de 2.4 GHz, cât și pe cel de 5 GHz, un router dual band oferă viteză și acoperire mai bună, lucru de dorit atunci când trebuie să beneficiezi de Wi-Fi de calitatea pe toată suprafața casei tale.

    3. Standardul Wireless

    Spune-le protocoale, standarde sau specificații acelor termeni cu privire la compatibilitarea internetului wireless sau referă-te la aceștia ca la 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n și 802.11ac. În final, tot ce trebuie să știi despre aceste denumiri este că ultimul și cel mai bun standard este 802.11ac, pentru rapiditatea mai mare și capacitatea de transmitere mai mare a datelor.

    Ce ar mai fi de menționat la acest capitol este că, pentru a utiliza ambele benzi, de 5 GHz și 2.4 GHz, trebuie să fii cât mai aproape de routerul wireless. În vreme ce, pentru a avea Wi-Fi la capacitate bună în fiecare cameră din casa ta, ai putea lua în considerare un sistem Wi-Fi pentru acasă, cum ar fi NETGEAR Orbi Pro sau orice alt model îl consideri mai potrivit.

    4. Viteza

    În funcție de fiecare router în parte, vorbim despre viteze diferite, de la 8 Mbps la 1900 Mbps. În ceea ce privește denumirile precum AC1200, AC1750, AC1900, AC 3200 și așa mai departe, ”AC” se referă la standardul wireless, în vreme ce numerele au în vedere viteza.

    Spre exemplu, routerul wireless Tenda AC15 AC1900 livrează atât 1300 Mbps 802.11ac la 5 GHz, cât și 600 Mbps 802.11n la 2.4 GHz, ceea ce împreună duc la o viteză de AC1900.

    Deși routerele au menționate viteze maxime, acestea sunt valabile de cele mai multe ori în teorie, pentru că experiența de acasă depinde de o mulțime de factori, de la conexiunea ISP, la modem, la structura construcției casei tale și altele. Recomandarea specialiștilor pentru acasă este să alegi un router wireless cu minim AC1200.

    5. Securitatea

    Cu toții ne dorim o experiență online sigură, dar mai ales să nu experimentăm accesarea rețelei noastre wireless de către străini sau rău-voitori. Când vorbim despre securitate, ne referim la standardele WEP, WPA și WPA2.

    Acestea sunt protocoalele de protecție ale accesului Wi-Fi, care criptează rețeaua ta și le solicită celorlalte dispozitive, respectiv hackerilor să utilizeze un ”key” pentru a obține acces. WEP este un protocol învechit și ușor de accesat de către criminalii cibernetici, de accea e mai bine să optezi pentru un router WPA – sau dacă ai buget pentru WPA2 e și mai bine.

    Modelul de router de care menționam mai sus beneficiază inclusiv de ultimul protocol de securitate și este o opțiune cât se poate de sigură, iar performanțele se pretează întru totul utilizării în regim casnic și poate chiar și office, dacă vorbim de birouri de mici dimensiuni, cu până la 10 angajați.

    Cele mai noi știri

    Pe același subiect

    Leave a reply

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.