Mașina ta are voie în București? Cum îți dai seama

Mădălina Gănescu
- 15.08.2019, 17:00 în Auto
41

SHARES

Vă spuneam într-un articol anterior despre noile taxe auto pe care Primăria Capitalei vrea să le introducă de la 01 ianuarie 2020. Autoturismele care au normă de poluare non Euro, Euro 1 sau Euro 2 vor fi complet interzise în centrul Bucureștiului. Cum știi dacă mașina ta are voie în București?

Vorbim despre zonele Piața Victoriei, Ștefan cel Mare, Șincai, bd. Libertății, strada Presei, str. Mihai Eminescu, bd. Nerva Traian, Calea Șerban Vodă, Calea 13 Septembrie, str. Izvor și alte câteva străzi.

Autovehiculele care au normă de poluare Euro 3 primesc acces în centrul orașului numai în baza achiziționării contravalorii unei viniete electronice în valoare de 75 lei/lună sau 900 de lei pe an.

Mașinile care au normă de poluare Euro 4,5 și 6 și hibrid sau electrice au acces pe toate drumurile din București. De la plata vinietei sunt exceptate autovehiculele care aparțin serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență.

Amenda pentru cei care nu respectă prevederile este de la 1500 de lei la 2000 de lei.

Cum știi dacă mașina ta are voie în București?

Registrul Auto Român a făcut publice o serie de precizări legate de modul în care poți să identifici norma de poluare a vehiculului. Există mai multe tipuri de cărți de identitate.

Spre exemplu, pe cartea de indentitate nouă, norma de poluare poate fi identificată în două locuri: la punctul 6, unde este trecut numărul national de registru.

Trebuie să te uiți în șirul de caractere, iar ultimele două reprezintă norma Euro. Și, ar mai fi la punctul 17, unde este trecut Codul național de emisii. Aici se regăsesc doar caracterele care indică norma Euro.

Pe cartea de identitate de tip vechi, norma de poluare poate fi identificată la punctul 5, unde este precizat numărul de omologare. Ultimele două caractere din șir reprezintă norma Euro.

Ce înseamnă datele din cartea de identitate a mașinii?

Este cât se poate de simplu:

Euro 6 este semnalat prin E6, R6, T6; Euro 5 prin E5, R5, RE, T5, H5; Euro 4 prin E4, R4, K4, T4, H4; Euro 3 prin E3, R3, T3, H3; Euro 2 prin E2, R2, K2, T2, H2; Iar Euro 1 prin E1, R1, K1, T1, H1;

Cât despre orice alte combinații de două caractere alfanumerice, acestea reprezintă norma non euro.

Reacțiile pozitive și negative cu privire la taxa auto pentru București care va intra în vigoare de la 01 ianuarie 2020 au apărut deja. Se discută despre asta în familie, la birou sau la bere.

Este evident că unora le va conveni, altora nu. Unii vor spune că iar se pune statul pe furat bani, când ații vor înțelege că taxa auto are rolul de a forța șoferii să recurgă la alternative de transport mai puțin poluante.

Când mașina ta valorează puțin peste o mie sau două de euro, iar taxa de poluare este de 900 lei pe an sau amenda de la 1500 la 2000 lei, parcă renunți mai ușor la ea.

Așadar, am aflat cum știi dacă mașina ta are voie în București. Acum, rămâne de văzut dacă Primăria Capitalei va pune în vigoare legea cu privire la taxa auto pentru poluare.

Abonează-te la YouTube Noobz | Urmărește-ne pe Instagram | Dă like la Facebook Noobz
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
 
COMENTARII

Comentarii

comentarii

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!