More

  Nu depunem suficient efort pentru reciclare

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Nu depunem suficient efort pentru reciclare. Discutam recent cu mai mulți apropiați despre programele de reciclare din România. Că le spunem programe de buy-back, rabla electrocasnicelor sau reducere la un electrocasnic nou, tot programe de reciclare se numesc. Personal, sunt de părere că noi, românii, ar trebui să reciclăm, punct!

  UPDATE pentru cei care au înțeles din acest articol că e greșit să folosești buy-back pentru a recicla

  Ideea e că NU TREBUIE SĂ FOLOSEȘTI DOAR BUY-BACK. Nu trebuie să stai după statul român sau după companii să reciclezi. Trebuie să o faci individual și responsabil ori de câte ori ai ocazia. Dacă nu reciclezi pentru că nu ai programe de la stat și pentru că nu ești mulțumit de programele de buy-back de la operatori și retaileri, înseamnă că NU vrei să reciclezi, punct. Înseamnă că interesul tău nu este să ai grijă de mediu și de aerul pe care îl respiri, ci să ai un beneficiu financiar.

  Revenind la argumentația mea, pe care poți să nu o agreezi, dar care e un adevăr dur și cât se poate de real …

  Nu să reciclăm doar pentru că primim reducere la un produs nou. Nu să reciclăm doar pentru că ne mai dau unii retaileri sau operatori o reducere de 100 – 150 lei. Ar trebui să reciclăm și pentru că ne pasă, și pentru că ne gândim la viitor și pentru că suntem conștienți de aerul pe care îl respirăm zi de zi.

  Însă, nu suntem conștienți și atunci alegem să dăm electrocasnicele vechi la reciclat doar dacă ne dau unii bani. Iar dacă ne dau bani, de ce nu ne dau cash în mână? De ce ne dau sub formă de voucher, de ce ne dau sub formă de reducere, de ce ne dau produse la schimb? Noi vrem bani și pace bună. De parcă e cineva obligat să suporte atât colectarea, cât și reciclarea și eventual benzina și efortul că am transportat produsul până în magazin.

  Și nu-mi pasă dacă sunteți sau nu de acord cu mine

  Suntem de-o inconștiență crasă când vine vorba de grija față de mediu, de grija față de noi. Prima dată ne gândim ”ce-o să se mai îmbogățească retailerul ăla, producătorul ăla, operatorul ăla”. Să vezi ce-o să mai ia el din cupru, aur și argint și o să scutească cheltuielile pe spatele nostru.

  Nu ne gândim nici că reciclarea presupune mai puțin exploatare de materie primă. Nu ne gândim că reciclarea impune tot o putere de muncă, tot niște resurse, dar unele un pic mai prietenoase cu mediul înconjurător, deci cu noi. Nu ne gândim că și planeta asta are limitele ei și că la un moment dat nu vom mai avea unde să stocăm atâtea dispozitive electronice și electrocasnice neutilizate.

  Amintiță-vă scandalul recent cu resturile de electronice aduse în containere din Germania. Vă place ideea de a deveni o Românie colectoare de deșeuri electrice și electronice? De fapt, vă place ideea de a fi pur și simplu o groapă de gunoi: a străinilor și a nostră?

  Nu depunem suficient efort

  Reciclarea înseamnă civilizație și evoluție

  Desigur, poți să te gândești la fel și fel de teorii ale conspirației, poți să gândești tot felul de scenarii prin care Soroș face bani din gunoiul tău electronic și electrocasnic.

  Dar nu mai bine lași căpuțul tău frumos să se odihnească și să respire aer curat reciclând. Reciclează atât echipamente de tehnologie, cât și sticlă, carton sau aluminiu. Nu mai găsi scuze, trebuie doar să vrei!

  Că există tot felul de trepăduși care nu-și fac treaba nici la companiile de reciclare, e clar. Însă, asta nu înseamnă că n-ai putea să ai noroc să dai peste o companie care chiar își face treaba cu grijă față de mediu și de tine.

  Din păcate, noi, românii, luăm decizii doar dacă avem RABLA, OFERTĂ, REDUCERE, PROMOȚIE

  Așteptăm un an de zile să scadă prețul la smart TV-ul ”ĂLA”, fără să analizăm o secundă că cei 300 lei reducere pot însemna un impact negativ mult mai mare asupra noastră pe termen lung, decât pierderea efectivă de bani.

  Și promoțiile astea vin cu cap. Desigur, făcute cu cap de către cei care vând. Dacă tu ai un buget de 1400 lei pentru un smart TV, dar îl vrei pe ăla care acum costă 2000 lei, spune drept: te uiți ce clasă energetică are? Te gândești vreo secundă cât poluează prin utilizarea sa pe termen lung?

  Câți utilizatori aleg dispozitivele de tehnologie în funcție de impactul lor asupra mediului și al lor?

  Au curs râuri de lacrimi și am auzit numai suspine că Apple și Samsung au scos încărcătoarele din cutiile telefoanelor high-end. Că, domle’, după ce că mai sunt scumpe, ne mai iau și încărcătoarele? Măcar să le scadă prețul.

  Păi, bun așa, dar ați analizat câtă tehnologie nouă a fost inclusă în telefoanele alea? Ați făcut o scurtă analiză, nu una de suprafață, să înțelegeți că noile tehnologii au rolul să asigure o altă durată de viață a produselor și o interacțiune mult mai prietenoasă cu utilizatorul și cu mediul înconjurător pe termen lung? Ați stat să vă gândiți cum era tehnologia mobilă acum 5 ani și ce experiențe aveți azi?

  Și, bun, nu sunteți ok cu argumentul legat de inovație și sustenabilitate. Poate sunt eu exagerată. Însă, câte încărcătoare dintre cele vechi ați reciclat în ultimii 10 ani? Ce-ați făcut cu toate cablurile strânse mațe prin sertare și cutii acasă?

  Așa-i că le colecționați? Așa-i că n-ați mai șters de ani de zile praful de sub ele? Repet! Nu depunem suficient efort pentru reciclare.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  2 Comments

  1. Sunt un cititor fidel al articolelor voastre. Dar cu articolul asta ai dat-o în gard Mădălina. Cum îți permiți să spui că suntem de „o inconștiență crasă” când chiar voi folosiți programele gen Rabla sa va cumpărați telefoane la un anumit operator și alte electronice de la alți retalieri folosind fix aceste programe de buy back . Văd revolta ta dar daca ești așa de revoltată de ce cumpărați telefoane și alte bunuri pentru care există programe de buy back cu banii jos la preț întreg și pentru bunul dat la reciclat să refuzați prima de casare din mărinimia voastră? Simplu pentru că vrei ceva in schimb pentru bunul tau. O reducere cat de mica și mi se pare o atitudine corectă și sănătoasă să vrei ceva in schimb pentru că așa câștigă toți. Tu primești o sumă de bani , o reducere la ceva sau facilități undeva și astfel câștigă și mediul înconjurător. De ce nu se reciclează selectiv? Simplu. Pentru că efortul de a recicla selectiv nu se regăsește că reducere de preț în altă parte (ex. Serviciul de salubrizare gratuit sau reducere la impozitul pe clădiri sau mașini). Daca statul ar stimula in acest mod oamenii cu siguranță ar recicla mai mult. Apropo de încărcătoarele telefoanelor de ce nu poți plăti cu ele o cafea de 4lei la automate sa vezi atunci cate incarcatoate s-ar recicla. Așa că nu e vina noastră a tuturor in totalitate ci a statului care nu știe să stimuleze reciclarea.

   • Bună, Mădălin!
    Aici Mădălina! Dacă ești un ”cititor fidel” înseamnă că știi faptul că nu scriem doar ce le place oamenilor să audă. Da, suntem de o inconștiență crasă când reciclăm DOAR pentru că primim beneficii, iar în grupul de referință intru și eu când nu reciclez anumite produse ca la carte. Cred că am argumentat cât se poate de clar ideea pe care o am, iar dacă cineva ia părerea mea ca pe un atac, ca pe jignire, e poate pentru că se regăsește în adevărul pe care îl expun și nu vrea să îndrepte nimic la modul său de acțiune/raportare la cum se petrec lucrurile.
    Eu reciclez selectiv și încurajez asta în jurul meu. Nu cumpăr DOAR la buy-back electronice și electrocasnice. Dacă dau la buy-back un produs, de regulă un telefon, e pentru că e tot o formă de reciclare, iar produsul este încă funcțional și componentele lui pot fi reutilizate sau pentru că produsul s-ar putea chiar să fie încă în garanție.
    Însă, am reciclat frigidere, mașini de spălat și alte aparate din casă, inclusiv zeci de telefoane și încărcătoare, tablete, fără să solicit sau să aștept beneficii de la stat sau de la companii. Am făcut-o pentru că stocarea lor acasă sau aruncarea lor în câmp e o practică NESĂNĂTOASĂ cu mediul înconjurător, deci cu existența mea.
    Te rog să citești cu atenție ce scriu, să nu scoți din context și să nu emiți judecăți de valoare, doar pentru că tu gândești diferit față de mine. Sunt deschisă la dialog și argumentare, însă nu o să mai menajez persoane care iau decizii doar în beneficiul lor și nu se gândesc la cei din jur și la mediul înconjurător.
    Ai idee câți radicali liberi sunt în atmosferă pentru că nu se reciclează, câtă intoxicație cu metale grele există și cum ne afectează asta viața când se aruncă produsele în câmp? Există numeroase centre de colectare a deșeurilor, trebuie doar să ne urnim și să ducem gunoiul acolo, selectiv. Nu să stăm 20 de ani cu un TV în magazie și când dă statul program rabla, să îl scoatem de acolo pentru voucherul ăla de 120 lei. Câți utilizatori analizează că de fapt reciclarea e un beneficiu pe termen lung pentru noi și urmașii noștri și câți se gândesc la reciclare doar din punct de vedere al unui beneficiu financiar?
    Văd că ai idee de cum să încurajezi reciclarea, precum cea cu 4 lei pe încărcător (printr-o cafea). De ce nu dezvolți un ONG pe asta și de ce nu pui pe picioare un program pe care să îl propui unei companii, unui producător sau chiar statului român?
    Eu nu am spus să nu se mai recicleze la buy-back. Am spus să NU SE MAI RECICLEZE DOAR LA buy-back. Atenție la nuanță!
    Zi faină!

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.