More

  Jocurile video te pot ajuta să ajungi o persoană de succes

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Jocurile video au fost tot timpul un „măr al discordiei” între copii şi părinţi, între producătorii de jocuri video şi psihologi, societatea civilă şi firmele de PR, subiectul fiind impactul jocurilor video asupra copiilor, în procesul de dezvoltare al acestora.

  Cu toate acestea, un nou studiu identifică o legătură directă între dependenţa de jocuri şi deprinderile observaţionale, eficienţa cognitivă şi executarea sarcinilor.

  Persoanele dependente de jocurile video s-ar putea bucura de beneficiile aptitudinilor deprinse în perioada când se jucau pe calculator sau consolă.

  STUDIU: Identificarea impactului dependenţei de jocurile video

  Studiul are la bază  cercetare medicală care a presupus capturarea unor imagini RMN (imagini de rezonanţă magnetică) de la 78 de băieţi adolescenţi care au fost diagnosticaţi cu IGD (Internet gaming disorder), alături de alţi 73 de băieţi din acelaşi grupă de vârstă, care nu au manifestat niciun simptom IGD.

  Cercetătorii au descoperit că băieţii care au IGD manifestă „o conexiune sporită între cele şapte perechi de regiuni” ale creierului. Cercetătorii de la Universitatea din Utah şi Universitatea Chung-Ang susţin că aceste conexiuni ar putea explica simptomele cognitive ale IGD.

  Spre exemplu, persoanele care suferă de IGD pot avea probleme cu concentrarea şi pot experimenta chiar simptome de sevraj atunci când sunt impiedicaţi să joace jocuri video. Potrivit Manualului de Statistică şi Diagnosticare a Problemelor Mentale, simptomele IGD sunt similare cu cele ale unui alcoolic sau ale unui dependent de droguri.

  Hiperconectivitate: Corelarea diferenţelor dintre gameri şi non-gameri

  Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că persoanele cu IGD manifestă un comportament care s-ar putea dovedi folositor în lumea reală. Abilităţile observaţionale permit gamerilor să identifice elementele importante ale jocului, dar ar putea să îi ajute, din postura de studenţi sau profesionişti, să reuşească în carierele lor, dar şi în viaţa personală.

  Gamerii pot procesa mai multe indicii, într-un mediu ostil, iar asta datorită experienţei lor dobândite în urma jocurilor video. Aceştia pot reacţiona rapid în situaţii care pot părea copleşitoare pentru alţii. De la elemente vizuale subtile, care sunt în fundal, până la elemente sonore, gamerii sunt bombardaţi cu un volum mare de informaţii, pe parcursul întregului joc.

  Mai mult, Universitatea din Utah susţine că această cercetare ar sugera o legătură între IGD şi capacitatea unui individ de a procesa informaţiile noi. O mai bună coordonare, timp de răspuns îmbunătăţit la stimuli, dar şi alte consecinţe benefice ar putea fi consecinţe ale IGD.

  Această cercetare sugerează că diferite zone ale creierului, care sunt influenţate de IGD includ sectoarele aparatului auditiv şi vizual.

  Rezultatele cercetării: O speranţă pentru cei cărora le place să se joace pe calculator

  Rezultatele acestui studiu oferă speranţă adolescenţilor şi adulţilor care suferă de IGD. Foarte mulţi şi-au exprimat îngrijorarea asupra impactului pe care îl au jocurile video pe termen lung, mai ales de vreme ce oamenii cu un stadiu avansat al IGD pot suferi simptome de sevraj severe şi să renunţe la alte aspecte ale vieţii sale, pentru a se juca jocuri video.

  În ciuda fricii care se manifestă în ceea ce priveşte jocurile video, această cercetare indică o legătură dintre jocurile video şi aptitudinile pozitive necesare în viaţa de zi cu zi. Băieţii adolescenţi care petrec foarte mult timp jucând jocuri pe calculator pot dezvolta o serie de aptitudini care îi vor ajuta pe parcursul vieţii.

  Alte beneficii: Explorarea impactului pozitiv al jocurilor video

  Cu toate că această cercetare este printre primele care atinge acest subiect, psihologii şi alţi experţi au schiţat teorii despre beneficiile esenţiale ale jocurilor video. Spre exemplu, în anul 2014, Lisa Bowen, de la Asociaţia Americană a Psihologilor, a scris că jocurile video au un impact major asupra aptitudinilor de rezolvare a problemelor spaţiale şi analitice.

  În plus, Bowen subliniază modul în care jocurile video pot stimula şi îmbunătăţi starea de spirit a copiilor, mai ales jocurile scurte, simple, cum sunt cele de pe tablete si smartphone-uri. Acestea induc o stare de spirit bună, astfel că ei pot iniţia anumite sarcini având un stadiu mental potrivit.

  Violenţa în jocurile video: Există potenţiale beneficii din jocurile de genul FPS şi alte jocuri de acţiune

  Există şi alţi experţi, în afară de Lisa Bowen, care au vorbit despre violenţa în jocuri, jocurile care au foarte multă acţiune, aceştia susţinând că există posibile beneficii pentru copii şi adulţi.

  Peter Gray, profesor cercetător la Colegiul Boston, a scris pentru publicaţia Psychology Today despre jocurile orientate către acţiune, afirmând că „multe dintre abilităţile solicitate de astfel de jocuri sunt exact acele abilităţi pe care psihologii le consideră ca fiind piatra de temelie pentru sedimentarea cunoştinţelor şi stimularea inteligenţei„.

  Mulţi adolescenţi preferă jocurile care conţin violenţă şi care au un grad sporit de acţiune. Cu toate acestea, rezultatul surprinzător al acestei cercetări sugerează că cei care joacă astfel de jocuri au mai mult de câştigat decât de pierdut.

  Echilibrul în viaţă: Extragerea beneficiilor pe care le oferă jocurile video fără consecinţe negative

  Cu toate că, jocurile video oferă numeroase beneficii adolescenţilor şi adulţilor, acestea pot avea şi efecte negative atunci când utilizatorii abuzează. Atunci când un individ petrece tot timpul în faţa calculatorului sau a consolei de joc, neglijează alte aspecte ale vieţii sale.

  Nu este foarte sănătos pentru nimeni, indiferent de vârstă, să neglijeze slujba, şcoala, familia sau prietenii pentru a juca un joc. Este esenţial să menţii un echilibru între timpul pe care îl petreci în faţa calculatorului şi timpul dedicat exerciţiilor fizice, vieţii sociale sau altor activităţi extracurriculare.

  Dacă te joci pe calculator pentru o perioadă decentă de timp în fiecare zi, beneficiile descrise mai sus pot fi accesate, fără a permite jocului să pună stăpânire pe viaţa ta.

  Jocurile video, fără îndoială, vor continua să fie un subiect de dezbatere care produce intrigă între jucători şi cei care sunt împotriva jocurilor pe calculator. Cu toate acestea, înţelegerea acestui studiu poate ajuta fiecare persoană în parte să ia decizia corectă şi benefică pentru ea.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.