More

  Prima dată la Electric Castle: Din tot ce am testat, iată ce trebuie să știi

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Festivalul Electric Castle era pe lista must-try de câțiva ani, dar întotdeauna a intervenit ceva și nu am reușit să ajungem. Anul acesta am zis să dăm curs la 4 dintre cele mai mari festivaluri de muzică din România: Neversea, Electric Castle, Untold și Summer Well, urmând ca de anul viitor să ne extindem orizonturile și să mergem măcar la unul dintre festivalurile internaționale.

  Probabil unii dintre voi vă întrebați ce legătură are tehnologia cu muzica și festivalurile în general. Pentru a clarifica acest aspect, o să repet ce am mai spus și în alte articole de-a lungul timpului și anume că ”tehnologia e prezentă în tot și în toate”, de la sunet la lumini și imagini, de la faptul că poți să participi la spectacole pe timp de ploaie și finalizând cu posibilitatea de a pedala pentru energie electrică.

  Ce am știut și ce ne-ar fi plăcut să știm despre Electric Castle

  Înainte de festival, ne-am făcut documentarea necesară atât la cunoscuții, care au mai participat la Electric Castle în seriile anterioare, cât și de pe site-ul oficial și din articolele publicate în online (ce-i drept mai puține decât mă așteptam).

  Pentru că nu am găsit toate informațiile necesare, considerăm acest articol un mic ghid de mers la Electric Castle în 2019 pentru începători ca noi, care sperăm să vă fie de folos. Dacă mai aveți și alte întrebări, simțiți-vă liberi să ne scrieți în comentarii – răspundem destul de repede.

  Cazarea la Electric Castle

  Am avut bilete General Acces + Camping. Acest lucru înseamnă că am stat în zona Regular Camping, deși aveam posibilitatea să ne cazăm la Quiet Camping (asta am aflat abia după ce ne instalasem cortul și realizasem că s-ar putea să fie mai multă gălăgie decât preconizam).

  Trebuie să știți că, în momentul achiziționării biletului trebuie să alegeți una dintre aceste zone, pentru că ulterior nu există posibilitatea de a schimba zona de camping.

  Dacă sunteți ceva mai inspirați și câțiva zeci de lei în plus nu vi se par mai mult, recomandăm să achiziționați, când va veni momentul, una dintre opțiunile de acomodare disponibile (Pre-Pitched Tents, Dream Tents, Panorama Tents și care mai sunt, iar asta pentru a evita calvarul de a căra kilometri întregi bagajele – vă povestim în curând la ce ne referim).

  Noi ne-am cumpărat propriul cort Quechua de 2 persoane de la Dechatlon (ulterior ne-am dat seama că în camping aveam voie inclusiv cu corturi de 4 persoane sau mult sau chiar și cu scaune pliabile, cabină în care ne schimbăm și alte facilități care să ne facă șederea mai ușoară, deși pe site-ul oficial Electric Castle toate aceste aspecte erau interzise).

  În vreme ce noi ne-am îngrămădit cu bagajele într-un cort de 2 persoane, alții se bucurau de cort cu sufragerie, cabină de schimb și scaune pliabile în care să se relaxeze la aer curat. A fost puțin frustrant ce e drept, dar acum am învățat ce și cum se face și vă împărtășim și vouă, pentru a nu fi necesar să experimentați astfel de momente.

  Dacă ai cunoștințe care se cazează de ani de zile la sătenii din Bonțida, mai inspirat ai fi dacă ai face front comun cu ei în această privință. Vei înțelege avantajul când vom povesti cu privire la dușuri și toalete.

  Unde parchezi și unde campezi

  Din harta de pe site-ul Electric Castle reieșea că de la parcare la camping nu e o distanță foarte mare și că drumul cel mai mare l-am avea de parcurs doar în prima zi.

  Cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, am ajuns să parcurgem pe jos până la mașină și înapoi un traseu de aproximativ 3 km pe zi, iar asta pentru că oricât ai fi dorit, nu aveai cum să cari din prima toate cele necesare în camping și la festival, mai ales dacă ai venit cu hainele gata călcate de acasă, cum am făcut noi.

  Adăugând alți 6 – 10 km pe zi în cadrul festivalului de dimineață până seara, am ajuns să mergem pe jos în 5 zile mai mult decât am făcut-o în ultimele 6 luni de zile acasă și la birou.

  Înainte de a explica mai multe legat de parcare, ar mai fi de zis că intrarea se face pe primul drum la dreapta către Bonțida din DN, nu pe cel de-al doilea. Pe cel de-a doilea se realiza ieșirea. Noi nu am știut asta, Waze nu ne-a informat în această privință, motiv pentru care am pierdut peste 15 minute cu o întoarcere din drum.

  Taxa de parcare a fost de 30 lei / intrare. Atenție! Dacă vă cazați în Cluj-Napoca sau în localitățile învecinate, veți avea de plată 30 lei pentru fiecare intrare în incinta Electric Castle. În 5 zile de festival, dacă aveam 5 intrări, am fi plătit 150 lei, adică echivalentul cazării pe 2 nopți la sătenii din Bonțida.

  Revenind la unde am parcat mașina și cât am avut de mers până la camping și înapoi, ar fi de spus că, deși am fost printre primii care am ajuns la festival, am fost direcționați către P3 pentru ultima oprire. Nu ni s-a explicat de ce, nu ne-a fost verificate biletele sau ceva, pur și simplu ni s-a arătat calea și am fost nevoiți să ne supunem.

  Astfel, am tras mașina în ultima parcare, aflată la o distanță de aproximativ 1,5 km sau poate mai mult. Distanța nu ar fi fost o problemă, mai ales pentru că parcarea a beneficiat de pază pe toate cele 4 nopți cât a stat mașina acolo, doar că dacă iei în calcul greutatea care e de cărat până în camping și înapoi la parcare, lucrurile se complică.

  Toaletele și dușurile la Electric Castle

  Am campat într-o zonă pe deal în Regular Camping (la recomandarea unui voluntar), pentru a avea condiții decente în caz de ploaie. Într-adevăr, decizia a fost una bună, pentru că nu am avut de-a face cu nămolul decât la traseul spre incinta în care se desfășura festivalul și înapoi, dar o reală problemă a fost distanța până la toalete și dușuri.

  Acestea au fost amplasate în imediata apropiere a zonei Premium de cazare, dar destul de departe de multe corturi din Regular Camping. Desigur, dacă nu ai o problemă să faci mișcare după 4 – 10 beri băute la festival, nu trebuie să iei în calcul această provocare.

  Curățenia la toalete și dușuri a fost de 3,5 din 5 stele, dacă putem să notăm așa. A existat permanent personal care să curățe pe jos și să asigure hârtia igienică în toalete, dar care intra mai rar în containerele cu dușuri.

  Dacă doreai să faci baie cu apă caldă sau fierbinte, era necesar să te trezești la răsărit și până în ora 9:00 să îți faci treaba. Dacă amânai, începând cu ora 9:30 până după amiaza aveai să stai la cozi foarte mari să aștepți atât pentru toaletă, cât și pentru duș, iar apa caldă devenea un lux.

  Din anumite puncte de vedere a fost în regulă zona de toalete și dușuri, în special dacă trecem cu vederea persoanele care se gândeau doar la confortul personal și nu luau în calcul faptul că cizmele nu se spală în cabina de duș sau în chiuveta la care te speli pe dinți.

  De ce ai nevoie musai la Electric Castle

  Nu te obosi să îți iei cele mai stilate ținute la tine, să îți calci prea mult hainele sau să îți sacrifici perechea preferată de sneakersi. Cu siguranță o să plouă.

  Asigură-te că ai o pelerină de ploaie rezistentă (nu una ca din hârtie, care se topește pe tine la primele picături de apă), o pereche de cizme rezistente (noi am optat pentru cizme negre clasice de la Dechatlon, pentru că după o baie în nămol oricum nu le mai vezi nici pe ele).

  Nu strică o lanternă rezistentă la apă, un pachet de șervețele umede și unul de șervețele uscate. Dacă telefonul pe care îl ai e rezistent la apă este cu atât mai bine (majoritatea celor high-end disponibile acum pe piață au această funcție).

  Bateriile externe sunt un must-have la festival. Noi am avut 3 baterii de 10.000 de mAh, două de la Samsung și una de la Trust. Acestea ne-au asigurat 6 încărcări complete a telefoanelor, lucru ce ne-a ajutat să trecem cu autonomie cele 5 zile la Electric Castle.

  Da, ai disponibile mai multe zone în cadrul festivalului pentru a încărca smartphone-ul sau alte dispozitive, dar e mult mai relaxant să conectezi telefonul la un acumulator extern portabil, care îți permite flexibilitate și confort.

  Anul viitor cu siguranță nu vom mai pleca de acasă cu ținute călcate, ci ne vom orienta către un trening mai gros și o pereche de pijamale pentru timpul nopții, plus  4 – 5 tricouri și 2 – 3 perechi de pantaloni scurți (de preferat din denim pentru că țin mai bine la mizerie și nu trebuie călcați sigur) pe timp de zi.

  Dacă ești femeie, nu îți lua la tine întreaga trusă de make-up. Vei avea diferite activări în cadrul festivalului și pentru coafură și pentru machiaj. Un fond de ten, o cremă, un rimel și un ruj sunt suficiente.

  Îți este permis să intri în camping cu uscătorul de păr și placa de păr, dar recomandarea noastră este să nu o faci. Ar fi o greutate și o grijă în plus. Dacă alegi să faci duș când e soarele pe cer, scapi sigur de grija uscatului. Eu am ales să îmi împletesc părul și două zile n-am avut treabă cu el.

  Unde e frumos să-ți bei cafeaua la Electric Castle și ce să faci pe timp de zi

  Dacă nu ești un mare fan al aglomerației pe timp de noapte la festival și preferi odihna pe timp de noapte în defavoare celei pe timp de zi, când e cald și deloc adecvat pentru somn, recomandăm să te familiarizezi în prima zi cu activările brandurilor participante la festival și să îți creezi un program pe zile.

  Cafeaua ne-am băut-o în fiecare dimineață în preajma castelului Banffy, fie la spațiul de relaxare Glo, fie în zona Shhh, unde ne întâlneam cu cei care se odihneau după nopțile petrecute intens în cadrul festivalului.

  După ce ne savuram cafeaua, luam la rând zonele în care brandurile aveau diferite activări, pentru a experimenta și pentru a ne forma o idee despre care este rolul fiecărora aici, dar mai ales să le putem oferi un feedback, să îmbunătățească interacțiunea cu participanții la festival în anii următori.

  Telekom

  Anul acesta Telekom a avut câteva activări interesante, de la scena TEB, la zona de relaxare și terminând cu zona în care aveai posibilitatea să îți împletești părul sau să înveți să mixezi ca un DJ experimentat. Tot aici îți puteai încărca acumulatorii sau puteai achiziționa viniluri.

  Deși exista activitate în zona Telekom, parcă am simțit nevoia de ceva mai multă mobilizare la nivel de obținere awareness în social media. Eventual un concurs cu postări pe Facebook și Instagram la care să fie atribuit un hashtag puternic. Ce a existat nu deranja, dar am simțit nevoia de ceva mai multă energie.

  Coca-Cola

  La Coca-Cola a existat un loc drăguț în care te puteai relaxa și puteai să realizezi fotografii pentru social media. Dacă aveai ceva mai multă răbdare puteai lua parte la activările brandului și în urma unei tombole plecai acasă cu articole din Pop-Up Store. Dacă nu doreai lucruri gratis, le puteai cumpăra pe cele preferate.

  Lângă magazinul Coca-Cola aveai posibilitatea să te tatuezi. Aici se formau cozi interminabile, nu știm exact care era procesul prin care trebuia să treci pentru a te tatua, iar asta pentru că doar ideea de a sta la coadă în soare ni s-a părut epuizantă.

  În acest sens, am fi completat activarea cu o zonă de așteptare ferită de soare sau poate cu un parteneriat cu un brand care să ofere răcoritoare (poate chiar doze Coca-Cola) – oricum ceva care să facă să merite cu adevărat orele de așteptare.

  Schwarzkopf

  La Schwarzkopf stăteai la coadă pentru french hairstyle by Foarfeca de Aur. Ce mi-a displăcut la această activare a fost faptul că una se comunica, alta se punea în aplicare. Dar mai ales că ”au patronii lista lor și nu putem să trecem peste ea, chiar dacă sunteți prima la coadă și așteptați de o oră jumătate în soare”.

  Cu alte cuvinte, s-a văzut amprenta românească și aici (pilele cu alte cuvinte). O acțiune total neinspirată, mai ales când vine vorba de activări în cadrul festivalurilor, unde trebuie să pui pe primul loc confortul și bunăstarea participanților, nu a prietenilor și cunoscuților tăi.

  Gerovital

  Nici la Gerovital, unde te machiai, lucrurile nu au stat mai bine. Activarea nu s-a efectuat pe bază de programare, nu exista o oră de început sau de final pentru nimic, iar unele persoane au ajuns să stea între 4 – 6 ore la o coadă, pentru ca la final să fie refuzate cu un simplu ”ne pare rău”.

  În schimb, partea de mobilizare pentru postări pe Instagram Gerovital și pentru crearea de poezii a mers foarte bine. Doamnele au fost mai mult decât încântate și implicate, plecând de la stand cu creme sau lacuri de unghii.

  Mie mi-a folosit foarte mult protecția solară spray de la Gerovital, pentru că am reușit performanța să mă bronzez pe față mai mult decât era în plan.

  Persil

  Nu am încercat cabina lor foto, dar am avut în camping Laundromatul Persil, pentru cei care aveau nevoie de ținute curate sau doreau să se întoarcă acasă cu hainele spălate.

  Hainele puteau fi spălate și uscate gratuit, un lucru destul de cool și util am spune noi.

  Strongbow

  A fost plasat într-o pădurice, iar cel mai plăcut era că aveai posibilitatea să te relaxezi și să câștigi băuturi gratis și alte premii, precum un rucsac sau un fanny pack de la brand, iar asta cu o simplă postare de Instagram.

  De remarcat este că, dacă în ceilalți ani brandurile se concentrau pe postările pe Facebook, anul acesta majoritatea au cerut mobilizare, awareness și engagement pe Instagram.

  Lidl

  Suntem fani Lidl în viața de zi cu zi, iar prezența retailerului la Electric Castle a fost o surpriză plăcută, pe care ne-am dori să o avem an de an la festival de acum înainte.

  Lidl a oferit posibilitatea de campare în Royal Village, Royal Market de unde îți puteai achiziționa mâncare, cort de dormit, haine, plasturi, înghețată, fructe și multe alte nebunii. Royal Grill unde aveai posibilitatea împreună cu gașca de prieteni să faceți grătar, folosind carnea cumpărată din magazin.

  La Food Court îți cumpărai mâncare la prețuri accesibile (chiar dacă erai sau nu vegetarian).

  Te puteai da în Royal Wheel (pe care o să o vedem și la Untold), iar pentru relaxare te puteai așeza în zona Royal Garden. Lidl este de apreciat ca de obicei, iar dacă luăm în calcul și activarea BIO din cadrul festivalului, are un alt punct în plus.

  Lay’s

  Aici ne-am uitat la campionatul de volei care s-a desfășurat în cadrul festivalului, ne-am relaxat la zona Lay’s, dar nu am câștigat niciun premiu, pentru că nu suntem amatori de chips-uri. Ca să primești un fanny pack, un tricou, o pătură, o fotografie sau o geantă de la brand, trebuia să cumperi un produs Lay’s din magazinul Lidl.

  Nu cred că s-a îmbogățit niciun brand din comerțul de acest tip. Noi am fi optat pentru un alt tip de activare și nu am fi pus participanții la festival să facă un drum la Lidl. Mai degrabă le-am fi cerut la schimb un selfie la standul Lay’s sau să ne transmită un mesaj creativ pe care să îl distribuim ulterior în social media.

  Desigur, fiecare brand își știe strategia, noi doar oferim un feedback în urma experiențelor trăite.

  Booha

  În materie de muzică și voie bună pe timp de zi ne-a plăcut foarte mult la scena Booha. Vibe-ul a fost unul senzațional de fiecare dată, iar când te lăsau picioarele te puteai așeza sub copac pentru recuperare.

  Cine a avut energie, a continuat distracția aici și seara. Noi am preferat să ne orientăm către main stage sau scena din Hangar (în funcție de artiști sau de vremea de afară).

  Ce am mâncat și am băut la Electric Castle

  Fiind vegetarieni, ne-ar fi fost de real folos să existe un brand special pentru nevoile noastre. Dar, ne-am adaptat la ce exista deja și am mâncat supă de legume de la Salad Box (preț rezonabil, gust acceptabil), sendviș cu Halumi de la Cimbru (cartofi extrem de puțini la porție și prea puțin Halumi la câtă pâine am avut).

  Am mai mâncat paste cu legume, paste cu brânză, omletă cu cașcaval, cartofi wedges și crochete de la Lidl Food Court (ieftin și bun, am ajuns să mâncăm 2 mese / zi / persoană cu 26 lei, cât a costat sendvișul de la Cimbru).

  Într-una din zile am ales să mâncăm din magazinul Lidl, pentru că nu am avut o ofertă vastă în cadrul festivalului.

  În ceea ce privește băutura, accesibile ca preț au fost sucurile și smoothie-urile Sanovita de la Lidl. Dacă nu erai în regulă cu berea la doză Ciuc, puteai să optezi pentru Silva la draft, Heineken și încă vreo câteva opțiuni de la Beer Garden.

  Nu am încercat ce-i drept cocktail-urile de la Havana, deși am fi vrut, dar nu prea e indicat să amesteci băuturile între ele, dacă vrei să nu ai de-a face cu mahmureala de a 2-a zi.

  Pentru ce artiști am mers la Electric Castle

  Nu am avut mulți preferați, dar ne-am simțit bine la toți la care am participat la concert, inclusiv la Class și Vunk.

  Ne-am dus în principal la Electric Castle pentru Jessie J, iar experiența a fost pe măsură, nu ne-a părut rău niciun moment.

  Am vrut să îl vedem și pe Damian Marley, pe care l-am prins doar câteva zeci de minute spre final.

  Am descoperit Dubioza Kolectiv, niște nebuni energici și am mers pe recomandarea unui fotograf oficial Electric Castle la scena pe care a performat Kensington. Inițial trebuia să fie în Hangar, dar London Grammar a anulat prezența la festival și locul a fost preluat de grupul muzical Kensington.

  În final, experiența Electric Castle este de repetat. Totuși, anul viitor nu vom mai sta sigur la Regular Camping. Cel mai probabil vom opta pentru cazarea la sătenii din Bonțida sau maxim ne vom campa în zona Premium, iar asta doar pentru a avea parte de ceva mai mult confort în timpul somnului.

  Nu știm încă totalul participanților la festivalul Electric Castle, dar se discută despre 33, 39 și 44 de mii doar în primele 3 zile. Duminică zicem noi că au fost cei mai mulți. Așteptăm să aflăm exact câte zeci de mii. Tot ce putem spune este că, peste tot aproape te călcai pe picioare, dar măcar atmosfera a rămas la fel de intensă și plăcută.

  Electric Castle, ne-ai plăcut mult, ne vedem anul viitor! :)

  Dacă vreți să împărtășiți din experiențele voastre la Electric Castle și să oferiți informații de folos și celorlalți festivalieri, folosiți cu încredere secțiunea de comentarii de mai jos.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.