More

  Supraviețuirea într-un birou open space: Cum te concetrezi mai bine la job

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  De câte ori nu ți s-a întâmplat la birou să experimentezi momente de anxietate, nervozitate și lipsă de concentrare? Sau, de câte ori, după o zi solicitantă la birou, ai avut probleme cu somnul. Te-ai gândit vreo un moment că la baza acestor stări ar putea sta zgomotul din jur?

  Un studiu al Steelcase cu privire la ”Interacțiunea la Locul de Muncă la Nivel Global” tratează zgomotul ca un pericol pentru sănătate.

  Când ești la birou, zgomotul deranjant poate să provină dintr-o varietate de surse, pornind cu aerul condiționat, apelurile telefonice, continuând cu traficul, construcțiile din apropiere și finalizând cu vocile oamenilor din jur.

  ”Mediile de lucru zgomotoase tind să se înrăutățească pe măsură ce trece timpul”, afirmă Julian Treasure, director The Sound Agency. ”Iar asta pentru că oamenii încep să vorbească și mai tare pe măsură ce zgomotul din jur este mai mare, fenomen cunoscut drept efectul Lombard. ”

  Zgomotul poate să ne afecteze cu ușurință starea de spirit, pentru că suntem programați ca oameni să fim atenți la sunete ca la posibile pericole. Sensibilitatea la sunet există în biologia sistemului nervos uman încă de la originile speciei umane, motiv pentru care suntem în continuă alertă atunci când în jurul nostru se produce prea multă zarvă.

  Studiile de laborator asupra oamenilor, ca de altfel și asupra animalelor, au arătat că expunerea la zgomot agresează sistemul nervos, provocând creșterea tensiunii arteriale și eliberarea de hormoni ai stresului.

  În timp, aceste răspunsuri instinctive pot afecta sistemul cardiovascular și pot da naștere la rezultate negative, cum ar fi mânia și epuizarea.

  Fără o serie de soluții acustice eficiente, experții spun că impactul negativ al zgomotului în multe medii de birou poate fi semnificativ.

  ”Multe dintre cercetările cu privire la nivelul cognitiv arată că sunetul cel mai distructiv dintre toate este cel produs în timpul conversațiilor dintre două sau mai multe persoane”, spune Treasure. Fiecare dintre noi avem o lățime de bandă pentru aproximativ 1.6 conversații umane. Astfel, când deja auzi vocea cuiva, o conversație a fost acaparată, iar pentru vocea interioară îți mai rămâne mai puțin de o conversație (0.6).

  Lucrul în birourile open space este din ce în ce mai solicitant și dificil

  Indiferent de tipul de business în care activezi, nivelul de zgomot în spații deschise este în continuă creștere, ajungând, în medie, la 60 – 65 decibeli. Desigur, ați putea spune că 85 decibeli produși de mașinile care merg pe autostradă ar putea fi mai stresanți, dar măcar în trafic stați doar cel mult 10% din timp, în vreme ce la birou stați 70 – 80% din timp.

  Specialiștii spun că 70 decibeli sunt acceptabili pentru un mediu de lucru tranzacțional, dar când vine vorba de activități preponderent intelectuale, tot ce este peste 55 decibeli te duce la epuizare.

  Astfel, dacă media decibelilor într-o conversație într-un spațiu deschis de lucru este de 60 – 65, deducem că doar prin găsirea unei soluții de izolare audio, cum sunt, spre exemplu, căștile B2B Voyager 8200 UC pe care le-am testat și noi la Noobz, poți să reușești să te concentrezi mai bine, să nu te mai enervezi și cei din jur să aibă în continuare o comunicare eficientă, fără interferențe de vorbire.

  Nu este simplu să rezolvi problema zgomotului la birou. Spre exemplu, 4 pereți și o ușă s-ar putea să nu creeze cea mai bună acustică, pentru că zgomotul, la fel ca apa, se poate împrăștia prin cea mai mică întrepătrundere.

  În funcție de mediul de lucru, zgomotul poate fi izolat, absorbit sau mascat. Fiecare metodă are avantajele și dezavantajele ei, care trebuie analizate atent.

  De ce căști am avut nevoie în funcție de activitatea profesională

  De-a lungul timpului, după cum vă mai spuneam și în alte articole pe care le-am redactat la Noobz, am lucrat în mai multe spații deschise. Deși în funcție de fiecare spațiu nou de lucru am întreprins activități de business diferite, precum redactare știri, transmisiunea emisiunilor de știri la TV, marketing și comunicare în agenții de digital, iar lista continuă, problema zgomotului a rămas aceeași.

  În televiziune

  Spre exemplu, mediul de lucru într-o regie de emisie TV este foarte solicitant, îndeosebi din cauza zgomotului ambiental. Atunci când începe numerotarea inversă de la 30 de secunde, fiecare membru al echipei își ia în serios rolul și își face partea, ca totul să iasă perfect. Totuși, pot exista situații în care, deși aveai totul programat, subiectele cu care deschizi jurnalele să fie altele decât cele din desfășurător.

  Pentru a-ți menține atenția la ceea ce contează, înveți să selectezi zgomotul. Chiar și așa, fără o pereche de căști call center performante, cu funcție de izolare, nu aș fi reușit să îmi aud la timp colegii, pentru a da pe post imaginile sau ambianțele necesare.

  Într-o regie de emisie, dacă ești producător sau asistent de producție, cum a fost cazul meu, trebuie să interacționezi și să coordonezi cel puțin 7 persoane: regizor, sunetist, operator server, doi operatori grafică, operator prompter, lumini, la care se adaugă persoanele din teren, cum sunt reporterii și operatorii de teren și invitații prin telefon.

  Pentru a păstra legătura cu echipa din regie și din montaj, toți foloseam întotdeauna căști call center, în vreme ce pentru restul foloseam telefoanele, care sunt vreo 5 la număr cel mai puțin.

  În redacția de știri

  Când am trecut pe online, nevoile în ceea ce privește soluțiile de izolare a sunetului s-au schimbat. Zgomotul nu mai era la aceeași intensitate ca în regia de emisie, dar permanent exista un buzz care îți afecta productivitatea.

  Așa am ajuns să folosesc căști cu izolație din spumă, care îmi permiteau să fiu atentă la subiectele pe care le documentam și le redactam și mai puțin la zgomotul de ambianță și discuțiile dintre colegele de la masă.

  În zilele în care alegeam să nu folosesc căștile, plecam acasă epuizată după programul de lucru și tot ce îmi doream era să dorm mult și să nu mai vorbesc cu nimeni, despre nimic.

  La vremea respectivă foloseam o pereche de căști din seria BackBeat de la Plantronics, iar pe măsură ce a trecut timpul și am schimbat mediile de lucru mi-am dat seama că trebuie să schimb și căștile.

  În agenția de digital

  Când lucrezi într-o agenție de digital există zile relaxante și frumoase și zile în care pur și simplu îți dorești să fii invizibil și să nu răspunzi nimănui la nicio întrebare.

  Întotdeauna apare un client nou, se mai face o ședință la masa de lângă tine, se mai pune în aplicare un proiect, se derulează o campanie, trebuie să faci măsurătorile să raportezi clientului. Toate aceste lucruri nu doar că ajung să te epuizeze, dar pot chiar să îți provoace stări de anxietate, care pot rezulta inclusiv în nopți cu insomnii.

  Iar dacă mai și călătorești în interes de serviciu, nivelul de stres poate să atingă cote alarmante.

  Cât am lucrat în agenție, nu am folosit o pereche de căști Voyager 8200 UC, deși mi-ar fi plăcut mult și mi-ar fi fost extrem de folositoare.

  E drept, acestea costă acum cam tot atât cât ar costa un smartphone mid-range, dar trebuie să înțelegem și de ce merită banii.

  Plantronics Voyager 8200 UC îți permit să ai parte de intimitate și relaxare într-un zbor aglomerat, să asculți muzică la calitate excepțională indiferent de mediul în care te afli și să iei apeluri fără să fii stresat de această activitate.

  Iar partea care îmi place și mai mult la aceste căști este că ai posibilitatea să anulezi zgomotul activ și să te izolezi complet de ce se întâmplă în jurul tău, pentru a te concentra pe ceea ce contează mai mult.

  Căștile se încarcă în aproximativ 3 ore și oferă o autonomie a bateriei de până la 24 ore în vorbire și 20 ore de ascultat muzică. Pentru control, ai butoane de răspuns, ignorare, terminare, reapelare, mute, volum, asociere Bluetooth, ANC ½, microfon deschis, acces VPA smartphone, pornire și oprire.

  Pentru atunci când folosești 8200 UC la birou, recomand alimentarea prin cablu, în vreme ce pentru coversațiile telefonice, prin Skype sau WhatApp de pe smartphone sau pentru călătorii, recomand utilizarea lor wireless.

  Voyager 8200 UC dispun de două microfoane omnidirecționale, iar atunci când lucrezi într-un spațiu deschis sunt tot ceea ce trebuie pentru a avea parte de conversații fără zgomot de fundal cu partenerii sau clienții tăi.

  Îmi amintesc chiar un moment de pe vremea când lucram în agenție, când un coleg a lansat un apel pe Skype cu un potențial client din străinătate care nu vorbea foarte bine engleza. Din păcate, fiind neinspirat și neluând în calcul riscurile, colegul a ales să folosească o pereche de căști in-ear pe fir, de o calitate destul de slabă și, așa cum era de așteptat, vânzarea serviciilor și produselor a fost un real eșec.

  Colegul nu doar că a fost frustrat de moment, dar s-a și supărat pe noi, cei din jur, spunând că suntem vinovați că n-am făcut liniște. Desigur, productivitatea sa a scăzut enorm și a preferat să aloce restul zilei jocurilor pe computer.

  Acesta este doar unul dintre exemplele nefericite pe care le poți experimenta într-un spațiu de lucru deschis, iar managerii ar trebui să ia foarte în serios astfel de pericole. Spun asta pentru că, degeaba ai KPIs promițătoare, dacă la partea de practică nu beneficiezi de recuzita necesară.

  Recomand căștile Voyager 8200 UC de la Plantronics tuturor șefilor de departamente care doresc să beneficieze de rezultate foarte bune împreună cu echipele lor. Fie că ești manager de vânzări, manager de cont, manager de marketing, te ocupi de relații cu clienții, ești consultant sau specialist – acest model de căști este partenerul ideal de afaceri.

  Pot fi folosite zi de zi la muncă, pentru apeluri WhatsApp, Skype sau apeluri telefonice, cât și pentru activități de relaxare, cum sunt vizionările de filme sau audițiile muzicale. De asemenea, dăștile 8200 UC sunt ideale în timpul zborului, în aglomerația de la metrou sau pur și simplu pe stradă.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.