Petrom – OMV și MOL, România nu merită benzinării europene?

Mădălina Gănescu
- 16.03.2019, 15:29 în Servicii
25

SHARES
Petrom, OMW și MOL, România

#10țări #14orașe #20zile este proiectul Noobz care ne-a trezit destul de mult la realitate. Nu că nu am fi știut în ce stadiu se află România până să-i depășim granițele. Doar că, în sinea noastră speram să nu fie așa numai la noi. Ne-am înșelat! Articolul de față este despre benzinăriile din România. Mai exact, despre acele benzinării pe care le întâlnești pe traseu de când intri în țară până ajungi în inima ei. Dragă Petrom – OMV și MOL: România nu merită benzinării europene?

Peste tot pe unde am circulat pe autostradă, începând cu Serbia și terminând cu Ungaria, benzinăriile erau la standarde europene. În România, sunt amenajate în containere. Iar toaletele nu sunt departe de WC-ul din fundul curții de la mamaie. Mă refer efectiv la benzinăriile pe care le găsești pe autostrada de la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II până la Sibiu. Vreo câteva sute de kilometri, cam așa.

Dacă ești șofer de TIR, cred că înțelegi cel mai bine la ce experiență mă refer în aceste rânduri.

Petrom – OMV și MOL, România nu merită benzinării europene?

În benzinăriile Petrom – OMV și MOL de pe acest traseu nu poți să îți faci nevoile, că te trăge curentul la șale. Nu ai unde să te speli pe mâini. Iar dacă asta nu era suficient, la nicio pompă nu e afișat prețul combustibilului. Cel puțin, așa a fost la cele 3 benzinării la care am oprit noi în drum spre București.

Mi s-a tot inoculat de-a lungul timpului că vestul României e mai emancipat. Ori am fost mințită rău, ori am o percepție greșită asupra termenului ”emancipare”.

În Serbia, Croația, Slovenia, Italia, Franța, Spania, Germania, Austria și Ungaria, faci picnic în orice benzinărie de pe traseu. În România, maxim ce poți să faci este să te abții să nu vomiți. Fie de la gunoiul din jurul benzinăriilor, fie de la mirosul de excremente sau combustibil.

Eu înțeleg că mare parte a clientelei e formată din șoferi de TIR. Dar ei nu sunt oameni? Ei nu sunt cetățeni europeni cu drepturi egale cu restul cetățenilor? Ei nu merită toalete unde să meargă și să aibă săpun lichid la discreție și șervețele să își șteargă mâinile? Cafeaua de la insulița din mijlocul benzinăriei nu e bună și pentru ei?

Mă revoltă că la alții se poate și la noi nu

Adică, poți să dai sute de lei pe benzină sau motorină, dar pleacă în drumul tău, de condiții de igienă nu ai nevoie.

Sunt curioasă de ce Petrom – OMV și MOL aleg să funcționeze așa pe acest tronson de autostradă din România. Cetățeni care tranzitează vama sunt, slavă Domnului. Nevoie de benzină și motorină avem cu toții. De ce nu se investește și în zone de relaxare, toalete și tehnologie în aceste puncte de alimentare?

De ce, când ne oprim să alimentăm aici sau avem o urgență, trebuie să ne simțim ca în urmă cu 20 de ani?

Vorbim de mașini electrice, dar încă avem toalete ecologice portabile în benzinării

Există un proiect, numit NEXT-E, care are în plan să instaleze în România, până în 2020, 40 de stații electrice de încărcare rapidă. Dintre care 19 vor aparține E.ON și 21 vor fi instalate de MOL România. Sunt curioasă dacă acestea vor avea tot toalete ecologice. La benzină și motorină rezolvi rapid alimentarea. Când ai de așteptat jumătate de oră sau o oră pentru încărcare, treaba e mult mai sensibilă.

Sunt pro tehnologie, pro evoluție. Dar în egală măsură rămân ancorată în realitate și în nevoile societății în care trăim. Petrom – OMV și MOL România, țara asta chiar merită benzinării europene.

Abonează-te la YouTube Noobz | Urmărește-ne pe Instagram | Dă like la Facebook Noobz
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
 
COMENTARII

Comentarii

comentarii

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!