More

  Cum e viața cu aparat dentar? Răspund la toate întrebările

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Cum e viața cu aparat dentar? Este doar una dintre întrebările pe care le-am primit în ultimii doi ani de zile legat de datura mea. De asemenea, am fost apostrofată în repetate rânduri cu privire la deciziile mele legate de îngrijirea danturii. Așa că, am decis să realizez un video și un articol pentru cine vrea să afle mai multe despre cum e să porți aparat dentar.

  Nu vorbesc în calitate de specialist! Tot ce vă spun se bazează pe experiența personală cu aparatul dentar. Ca de altfel și pe ce am citit de-a lungul timpului despre acest subiect. La unele întrebări se poate să nu am un răspuns. Dar, scrieți-mi în comentarii, iar eu voi consulta specialiștii și voi reveni în timp util cu toate datele necesare. Haideți să înțelegem exact cum stă treaba cu aparatul dentar.

  De ce ți-ai pus aparat dentar pentru că tu aveai dinții drepți?

  Dragii mei, faptul că ai dinții drepți nu înseamnă că nu există alte probleme dentare cărora trebuie să li te adresezi. Când eram adolescentă, am avut carii destul de severe, pe care stomatologul la care am mers nu a știut să le trateze corespunzător. Pentru că nu mi-a curățat corect canalele măselelor, cariile au revenit. Au săpat adânc, mi-au afectat rădăcinile și în cele din urmă am ajuns la extracție.

  Acum 14 – 15 ani auzeam de implanturi dentare doar la nivel de concept. Abia dacă reușeau stomatologii să respecte minimul de igienă și tehnică necesare pentru a oferi pacienților o dantură sănătoasă. Așa se face că, tata a făcut parodontoză și a rămas fără dinți și multe alte cunoștințe au fost afectate.

  Într-un fel, spun merci că nu am rămas decât fără 3 măsele în gură și problemele nu au avansat foarte tare. Totuși, nepăsarea și neglijența stomatologului care acum profesează pe undeva prin Marea Britanie m-au adus în situația în care sunt astăzi.

  Răspunsul la întrebarea aceasta este: Port aparat dentar pentru că trebuie să-mi fac implant dentar pentru a nu-mi mai migra dinții. Faptul că îmi lipsesc măsele duce la o mușcătură incorectă, la trosnire de maxilar, dureri inexplicabile de cap și așa mai departe. Port aparat dentar nu din motive estetice, ci pentru că am de rezolvat probleme dentare pe care le port cu mine de ani de zile. Probleme care îmi afectează viața pe termen lung.

  Cât trebuie să stai cu aparatul dentar?

  Ortodontul mi-a spus că voi fi nevoită să stau cel puțin un an și jumătate. Acum, deja mă îndrept către 2 ani de zile. Durata variază în funcție de problemele dentare pe care le ai, de cât de bine respecți sfaturile medicului stomatolog, de igiena ta dentară.

  Fratele meu a stat, spre exemplu, timp de 3 ani de zile cu aparatul dentar. De asemenea, cunosc și persoane care au stat doar un an jumătate sau doi. Durata depinde de la caz la caz.

  Doare când îți pui aparat dentar, dar să îl porți?

  Nu, nu doare când îți pui aparat dentar. E o procedură care nu ține mai mult de o oră și nu presupune niciun fel de durere.

  Legat de purtarea sa – Da, doare, dar nu este o durere insuportabilă. Nu o să mint și să spun că sunt dureri mici, pentru că durerea e resimțită diferit de fiecare individ în parte. Personal, sunt foarte rezistentă la durerile dentare. Dacă este necesar să îmi fie realizată o intervenție fără anestezie, pot să rezist. Dar, există persoane care nu suportă nici măcar un detartraj fără anestezie.

  Dacă știi că ești o persoană mai sensibilă și urmează să porți aparat dentar, ascultă medicul stomatolog și ia antiinflamatoare. Eu am luat doar în primele 2 zile când mi-am pus aparatul, după care am rezistat fără ajutor.

  De asemenea, durerea mai poate fi resimțită și în funcție de cât de mult îți dorești să ajungi la rezultatul final. Spre exemplu, cunosc persoane care au purtat aparat dentar și nu s-au plâns nicio clipă de durere, pentru că se săturaseră să fie luați la mișto de cei din jur pe seama problemelor cu dinții.

  Ce mănânci când porți aparat dentar?

  Orice! Personal mănânc orice. Medicul stomatolog recomandă evitarea semințelor de orice fel, a pop corn-ului, a covrigilor tari sau a oricărui aliment care ar putea să afecteze aparatul dentar. De asemenea, este indicat să tai mâncarea în bucăți mici și să o consumi cu grijă. Acest lucru face bine nu doar la dantură, ci și la stomac, dacă este să analizăm mai bine.

  Mănânc inclusiv semințe și pop-corn, mere, coajă de pâine, pâine prăjită, dar le mestec cu grijă și nu mă grăbesc. Așa se face că, de când am aparatul nu mi-a căzut niciun bracket din neglijența mea. Mi-a căzut la un moment dat un bracket la o zi de când mi-am pus aparatul. Probabil pentru că nu s-a sigilat bine pe dinte. La un an de zile mi-a căzut un tubușor de pe o măsea, pentru că aceasta își schimbase foarte mult poziția.

  Cum îți curăți dinții? Folosești un kit special?

  Am folosit un kit special în primele luni de când mi-am pus aparatul dentar. Ulterior, mi-am dat seama că nu obțin rezultatele dorite atunci când mă spăl pe dinți. La sfatul medicului meu stomatolog mi-am cumpărat un irigator bucal și am început să folosesc o periuță dentară electrică de calitate.

  Folosesc un irigator bucal de la Oral-B și o periuță dentară electrică Oral-B Genius 10000N.

  Folosesc irigatorul bucal și înainte și după periajul dentar, întotdeauna cu apă de gură. Pentru periajul dentar folosesc alternativ pastă de dinți Sensodine pentru albire și o pastă de dinți cu cărbune de la Notino.

  Dacă sunt în oraș și trebuie să îmi curăț dantura după masă, am la mine mereu o periuță interdentară. Doar curăț spațiile dintre dinți cu ea, apoi clătesc. Am ajuns la concluzia că, randamentul este mult mai bun decât să periez pur și simplu.

  Doar prin periaj sau doar prin clătire, rămân resturi întotdeauna între dinți. În timp poți să dezvolți carii în zone în care ai mai greu acces. Dar, folosiți cât mai des irigatorul bucal și veți scăpa de foarte multe probleme, inclusiv de sângerările gingivale de pe urma utilizării aței dentare sau a scobitorilor.

  După cât timp ai început să vezi schimbări?

  După primele săptămâni au început să se închidă spațiile dintre dinții din față. Nu cu mult, pentru că într-o lună dinții se deplasează doar cu câte 1mm. Cel mai mult a durat să văd schimbări la măsele. Chiar una dintre măsele a refuzat efectiv să își schimbe poziția timp de un an de zile. Așa că, ortodontul a schimbat strategia și în loc să facă loc de implant a decis să aducă măseaua în locul liber.

  Văd schimbări constant. Cu fiecare lună ce trece au loc proceduri noi de acționare a aparatului, așa că nu e nimic anormal să fie redeschis un spațiu care inițial a fost închis. Dinții trebuie repoziționați până atunci când ajungi la rezultatul final dorit. Așa că, trebuie extrem de multă răbdare și determinare să poți să porți un aparat dentar.

  Cum e viața cu aparat dentar?

  Cum e viața cu aparat dentar, cred că răspunsul diferă de la om la om. Eu m-am învățat cu el, face parte din mine, face parte din personalitatea mea. Fetița nașilor mă cunoaște doar cu aparat dentar și cel mai probabil va fi un șoc și pentru mine când îl voi da jos. Zâmbesc cu toți dinții, nu mi-e rușine că am aparat dentar.

  Nu am ales arcade din safir, ci din metal, pentru că nu am nimic de ascuns. Nu consider că este inestetic să porți un aparat dentar din metal sau de orice fel. Dacă ai o problemă pe care trebuie să o rezolvi, accept-o, ocupă-te de ea și fii tu însuți cu și fără aparat. Un aparat dentar nu doar rezolvă o problemă sau mai multe dentare, te și responsabilizează și te face să realizezi mai bine cât de important este să ai grijă de tine.

  Cât costă un aparat dentar?

  Dacă vorbim strict despre aparatul dentar, care este compus din cele 2 arcade, costul a fost de 2400 lei per arcadă, așadar în total 4800 lei. La acest cost se adaugă consultația inițială de 100 lei și costul dosarului ortodontic de 300 lei.

  Dar, înainte să îți pui aparatul dentar, trebuie să te asiguri că nu mai ai alte probleme dentare. Precum carii, măsele sau dinți pe care trebuie să îi extragi. Personal, am mai cheltuit aproximativ 1600 lei să pregătesc dantura pentru aparatul dentar. Lunar, mai costă 110 lei vizita la medicul ortodont.

  Ulterior, se adaugă costurile cu implantul dentar, care nu sunt mici. O să fac un video separat despre implantul dentar cu adiție de os și cum a fost când am făcut eu această procedură. O să mai coste detartrajul final și albirea dinților, dacă e necesar și ar mai fi costurile adiacente, dacă mai cade un brecket sau un tubușor. Răspuns final, costul aparatului meu dentar va ajunge la aproximativ 8000 lei. Restul costurilor vin separat de aparat.

  Am trecut prin toate întrebările

  V-am spus cum e viața cu aparat dentar. Cred că am acoperit cam toate întrebările pe care le-ați putea avea. Dacă mai aveți și altele, le aștept în comentarii și vă răspund cu drag. Dacă nu v-ați abonat încă la canalul de YouTube Noobz o puteți face acum. Apăsați și clopoțelul de notificări. Ne găsiți și pe Facebook și Instagram.

  Aș mai fi vrut să vorbesc și despre afirmațiile unor persoane care m-au abordat de când port aparat dentar. Unele mai răutăcioase, altele total dezinformate. Să vorbesc și despre deciziile greșite pe care le iau cei care au purtat aparat dentar la un moment dat și spun că nu au văzut diferențe când l-au dat jos.

  Dar, o să mă opresc aici

  În schimb, promit că vin cu un video separat în perioada următoare, să lămuresc și aceste aspecte, atât de importante.

  Ce vreau să vă mai spun la final este să mergeți la stomatolog și să faceți controlul periodic o dată la 3 luni de zile. Nu treceți cu vederea problemele dentare pentru că acestea vă pot costa extrem de mult, dacă nu vă ocupați din timp de ele. Eu sunt exemplul clar în acest sens.

  Nu trebuie să vă temeți de medicul stomatolog. E prietenul vostru și vă vrea binele. Desigur, sunt și medici stomatologi care își bat joc, cum a fost cazul celui care s-a ocupat de mine acum 14 ani, dar dacă mergeți pe recomandări sigure, nu aveți cum să dați greș.

  Medicina dentară a evoluat foarte mult. Calitatea produselor și aparaturii folosite în cabinetele stomatologice de top este foarte bună. În final, totul ține de cât de mult vă doriți voi să fiți sănătoși. Nu vă gândiți să faceți economie prin vouchere de reducere de pe internet, alegeți calitatea, pentru că există suficiente cazuri de fraudă și în acest domeniu.

  Abonează-te la YouTube Noobz | Urmărește-ne pe Instagram | Dă like la Facebook Noobz

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.