More

  Anul 2020 este decisiv pentru 5G în România

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Anul 2020 este decisiv pentru 5G în România! Normal, la această oră trebuia deja să știm cine are drepturi de utilizare în benzile de frecvență destinate implementării tehnologiei 5G. Însă, fără prea multe explicații, acest lucru nu a fost posibil. ANCOM publică astăzi spre consultare publică planul său de acţiuni pentru anul 2020.

  Anul 2020 va avea un impact semnificativ asupra pieței de comunicații electronice din România, schimbând substanțial legislația aplicabilă. Și mă refer aici la transpunerea în legislația națională a Codului Comunicațiilor și acordarea drepturilor de utilizare în benzile de frecvență destinate implementării tehnologiei 5G.

  Alte proiecte pe care ni le propunem vizează continuarea implementării Legii infrastructurii şi implementarea măsurilor aplicabile serviciului universal poştal.”, a declarat Sorin GRINDEANU, președintele ANCOM.

  Anul 2020 este decisiv pentru 5G în România: Administrarea și gestionarea spectrului de frecvențe

  În prima jumătate a anului viitor, ANCOM organizează procedura de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de:

  • – 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz pentru furnizarea de rețele publice și servicii de comunicații electronice de bandă largă.

  Autoritatea are în plan și prelungirea valabilității drepturilor de utilizare a frecvențelor radio în banda de 2100 MHz. Acestea urmează să expire la finalul lunii martie 2020. Cum de altfel, ANCOM își propune o consultare publică referitoare la oportunitatea acordării unor drepturi de utilizare a frecvenţelor pentru furnizarea reţelelor publice de tip MFCN în benzi milimetrice.

  Monitorizarea și controlul spectrului radio

  ANCOM va desfășura, de asemenea, și o campanie de evaluare a situațiilor de roaming involuntar în zonele de graniță. Tot instituția anunță că va face măsurătorile din cadrul planului anual de monitorizare privind supravegherea utilizării eficiente a spectrului de frecvențe.

  Știți părerea noastră despre aisemnal.ro. Este o platformă inutilă! Însă, ANCOM spune că ”va continua campania de măsurători în vederea actualizării hărții de acoperire a rețelelor de telefonie mobilă”. Desigur, instituția publică nu ne spune și despre ce fonduri vorbim pentru astfel de măsurători. Ne-a refuzat solicitările și a răspuns strict la ce ”s-a considerat necesar”.

  ANCOM are planuri și cu privire la reglementările privind serviciile poștale în 2020. Iar dacă doriți, puteți să consultația aici Planul de acţiuni al ANCOM propus pentru anul 2020. Atenție, propunerile și observațiile se transmit până pe 16.01.2020.

  Apreciem că ANCOM se ocupă, în sfârșit de licitația 5G. Apreciem și că supune consultărilor publice deciziile luate. Însă, am aprecia și mai mult dacă ar exista o mai mare transparență din parte instituției ANCOM cu privire la fondurile atribuite unor proiecte de interes public.

  Jos pălăria pentru campania de evaluare a situațiilor de roaming involuntar. Am vorbit și noi despre asta în live-urile de pe YouTube. Nu știm dacă materialele noastre au cântărit la luarea unor măsuri de către ANCOM, însă, apreciem că se întâmplă acest lucru. Unii dintre voi ați avut probleme în nenumărate rânduri. Și, nu ar fi deloc rău să se ia măsuri ceva mai clare în această direcție.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.