More

  Apple forțat de UE să permită sideloading pentru aplicații terțe

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Ca urmare a propunerii de lege cu numele „Actul legislativ privind piețele digitale”, compania Apple ar putea fi obligată să permită încărcarea aplicațiilor terțe. Astfel, aplicațiile nu mai trebuie să treacă prin App Store.

  Apple ar putea fi obligată să permită utilizatorilor instalarea aplicațiilor din afara App Store, conform legislației propuse de UE. Această prevedere a fost inclusă în propunerea inițială pentru Legea privind piețele digitale (DMA), care a fost cu un pas mai aproape de a fi semnată în această săptămână. Un purtător de cuvânt al UE a confirmat că prevederea este încă inclusă.

  Credem că proprietarul unui smartphone ar trebui să aibă libertatea de a alege cum să-l folosească”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Johannes Bahrke, într-o declarație trimisă prin e-mail.

  Această libertate include posibilitatea de a opta pentru surse alternative de aplicații pe smartphone-ul tău. Cu DMA, proprietarul unui smartphone ar putea să se bucure în continuare de servicii sigure și securizate ale magazinului de aplicații implicit pe telefoanele lor inteligente. În plus, dacă un utilizator alege acest lucru, DMA ar permite proprietarului unui smartphone să opteze și pentru alte magazine de aplicații sigure”.

  Pe lângă faptul că permite magazinelor terțe pe platforma sa, Apple ar fi forțat să permită utilizatorilor să instaleze aplicații din surse terțe (sideloading) și să permită dezvoltatorilor să folosească App Store fără a utiliza sistemele de plată ale Apple.

  DMA nu a fost încă adoptată ca lege de către Parlamentul European, dar este de așteptat să fie aprobată fără mari probleme. Aceasta ar putea însemna intrarea în vigoare a DMA încă din luna octombrie a acestui an. Statele membre ale UE vor putea atunci să aleagă cum să interpreteze exact actul UE în legislația națională.

  Apple forțat de UE să permită sideloading pentru aplicații terțe

  În trecut, Apple s-a opus cu strictețe la „sideloading” pe iPhone, argumentând că ar compromite securitatea platformei sale. „Permiterea încărcării de tip sideloading ar compromite securitatea platformei iOS și ar expune utilizatorii la riscuri serioase de securitate nu numai în magazinele de aplicații ale terților, ci și în App Store”, menționează un raport publicat de Apple anul trecut. Tim Cook a susținut că încărcarea laterală ar „distruge securitatea iPhone-ului”.

  Deși Mac a permis de mult utilizatorilor să descarce aplicații din afara magazinului oficial Apple, Apple a susținut că această abordare nu este adecvată pe iPhone. Motivul ar fi că aceste dispozitive conțin informații mai sensibile. În ciuda acestui fapt, există o mulțime de modalități prin care utilizatorii suficient de hotărâți pot obține aplicații terțe pe un iPhone.

  AltStore instalează un întreg magazin de aplicații terțe pe iPhone, iar programul de aplicații Apple pentru întreprinderi le permite companiilor să încarce aplicații personalizate. Dezvoltatorii folosesc adesea TestFlight pentru a distribui aplicații care nu au fost pe deplin aprobate și pentru App Store.

  UE consideră că preocupările de securitate ale Apple pot fi acoperite prin plasarea opâiunii de alegere în mâinile utilizatorilor, permițându-le să selecteze în setările dispozitivului lor și să aleagă de unde se simt confortabil să instaleze aplicații. Google oferă deja opțiuni similare pe Android, pe care un utilizator trebuie să le dezactiveze manual pentru a descărca aplicații din surse terțe.

  Când a fost contactat pentru comentarii, Apple a spus că este îngrijorat de faptul că „unele prevederi ale DMA vor crea vulnerabilități inutile de confidențialitate și securitate pentru utilizatorii noștri, în timp ce altele ne vor interzice să taxăm proprietatea intelectuală în care investim foarte mult”.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.